Je kunt experimenteren met jouw favoriete ingrediënten en unieke drankjes op tafel zetten. Zo kun je diverse soorten fruit drogen en gebruiken als garnering, verschillende siropen, sapjes en dranken gebruiken én verse kruiden uit jouw moestuin in jouw gepersonaliseerde drankje verwerken. Een van mijn favoriete cocktails voor thuis is toch wel de frisse zoet-pittige Moscow mule. Probeer jij deze kanjer uit?
Moscow mule
Het zelf maken van cocktails is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je leert over verschillende soorten drankjes en de ingrediënten die erin gaan. Neem bijvoorbeeld de Moscow mule, deze frisse zoet-pittige Amerikaanse cocktail maak ik van gemberbier, ananassap, wodka, gembersiroop, ijsklontjes, ananas en limoen. Over ieder ingrediënt kan ik je wel iets vertellen. Nu is de vraag, kan jij dat ook? Het zou toch fantastisch zijn als je tijdens het serveren van jouw perfecte cocktail precies kunt vertellen wat er in zit en waarom de smaken goed samengaan? Ik help je met deze cocktail alvast op weg!
Gemberbier
Een van de hoofdingrediënten van de Moscow mule is gemberbier. Gemberbier is het zusje van Ginger Ale, deze frisdrank heb je vast weleens uitgeprobeerd. Het verschil tussen deze twee zit voornamelijk in de smaak en ingrediënten. Ginger Ale is een frisdrank met een milde gembersmaak, terwijl gemberbier een sterkere smaak heeft. Dat komt met name door het gebruik van echte gemberwortel, het maakt het drankje net wat kruidiger.
Zit er nou ook echt alcohol in gemberbier? Zeker niet, gemberbier is een niet-alcoholische drank. Het drankje heeft de naam ‘gemberbier’ gekregen, omdat vroeger iedere gefermenteerde drank deze titel kreeg. Gemberbier werd vroeger namelijk gefermenteerd met behulp van gist. Tegenwoordig wordt het meestal niet meer gefermenteerd en is het simpelweg een frisdrank met een wat sterkere gembersmaak.
Ananas & gember
In de modewereld zag je onlangs de colour blocking trend voorbij komen. Kleuren die totaal verschillend waren, werden opeens gecombineerd. Met eten kun je dit ook doen. Zo heb je zoet, pittig, umami, zout en zuur. Neem bijvoorbeeld pittige gember en een zoetzure ananas, gek genoeg gaan deze complementaire smaken megagoed samen. Deze combinatie zorgt voor een verrassende smaakexplosie. Zeker niet verkeerd!
Ondertussen heb ik aardig wat zin gekregen in de Moscow mule, dus ik ga snel m’n keuken in en daarna met dit verkoelende drankje genieten van de zon. Ga jij dat nou ook doen? Deel dan even een fotootje (@miljuschka), dat vind ik erg leuk om te zien!
Benieuwd naar andere cocktails? Probeer dan ook eens mijn spectaculaire Watermeloen Punch, Pina Colada, of Frozen Frambozen Mojito. Liever alcohol vrij? Lees dan snel wat mijn favorieten zijn.

Moscow mule
Ingrediënten
- 3 limoenen
- 1/4 ananas
- 4 el gembersiroop
- 16-20 ijsklontjes
- 180 ml wodka
- 120 ml ananassap
- 400 ml gemberbier
Bereidingswijze:
- Snijd 1 limoen en de ananas in plakjes. Verhit de grillpan boven hoog vuur en grill de plakjes ananas 2-3 minuten tot ze donkere grillstreepjes krijgen.
- Leg een plakje ananas en limoen op de bodem van elke mule beker. Bewaarde andere plakjes om te garneren. Pers de rest van de limoenen uit.
- Schenk de gembersiroop in de mule bekers. Verdeel de ijsblokjes er over, schenk in elk glas 3 eetlepels wodka, 2 eetlepels ananassap en 1 el limoensap erbij. Voeg per glas 100 ml gemberbier toe en versier met plakje limoen en gegrilde ananas.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.