Moestuinpizza
Als fervent moestuinierder weet ik natuurlijk als geen ander dat het onderhouden van een moestuin vraagt om een behoorlijke dosis TLC. En oké, het hebben van enige groene vingers is ook best handig. Mocht je nou niet in het bezit zijn van groene vingers of een moestuin wees dan niet getreurd want deze moestuinpizza kun je uiteraard ook heel goed bereiden met producten uit de supermarkt of van de groenteman.
Zo dat gezegd hebbende, let’s go: ik beleg deze moestuinpizza met aspergetips, broccoliroosjes, tomaatjes en doperwtjes en doe ook nog een beetje pesto en olijven in de mix. De eetbare bloemen maken hem helemaal af – zeg nou zelf, dit is toch een plaatje?
Zijn aspergetips en doperwten niet in het seizoen en komen er vooral courgettes uit jouw moestuin, dan houdt niks je natuurlijk tegen om hier je pizza mee te beleggen. Zo heb je ieder seizoen een andere moestuinpizza. God, wat leuk eigenlijk zeg: een pizza die het seizoen laat zien.
Extra veel groenten
Het grote voordeel van deze moestuinpizza is dat je niet hoeft te kiezen tussen lekker of voedzaam. Ik maak hem namelijk met een kant-en-klare pizzabodem, in dit geval die met courgette. De bodem bestaat zelf al uit groenten, dus dan weet je zeker dat je sowieso je dagelijkse portie veggies binnenkrijgt. Je vindt de courgette-pizzabodem in het koelschap van de supermarkt.

Moestuinpizza
Ingrediënten
- 2 courgette pizzabodems
- 100 g aspergetips
- 150 g broccoliroosjes in kleinere roosjes gesneden
- 120 g verse pesto
- 120 g diepvriesdoperwtjes, ontdooid
- 30 g geraspte gele cheddar
- 30 g zwarte olijven
- 15 snoeptomaatjes in verschillende kleuren
- 3 el olijfolie + extra om te bedruppelen
- 2 el citroensap
- 1 tl honing of meer naar smaak
- 1 zakje gemengde sla
- 1 doosje tuinkers
- Een paar takjes dille
- Eetbare bloemen evt.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de pizzabodems 3 min. voor op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Kook intussen de aspergetips en de broccoliroosjes kort in ruim kokend water met zout, ongeveer 2 minuten. Giet af en laat ze uitlekken.
- Pureer in het hakbakje van de staafmixer de pesto met de doperwten.
- Verdeel de doperwtenpesto over de bodems en bestrooi met de kaas. Verdeel wat olijven, aspergetips, broccoliroosjes en gehalveerde snoeptomaatjes over de pizzabodems, bedruppel met wat olijfolie. Bak de pizza in het midden van de oven in ongeveer 5 minuten helemaal gaar.
- Klop intussen een dressing van de 3 el olijfolie, het citroensap en honing en breng op smaak met peper en zout.
- Neem de pizza uit de oven en verdeel er nog een paar halve tomaatjes, wat sla, tuinkers en dille over. Maak er een mooie moestuin van.
- Schep de overgebleven groenten, sla en dille met de dressing en wat tuinkers door elkaar. Versier met extra tuinkers en geef als salade erbij.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.