In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!
Cooking wild
In onze steeds sneller bewegende maatschappij wordt eten nogal eens gereduceerd tot iets functioneels. Steeds vaker worden boodschappen bezorgd en proppen we een maaltijd even snel naar binnen omdat we door moeten. In andere culturen vervult gezamenlijk eten nog altijd een centrale en verbindende rol. En dat is niet voor niks. Want een maaltijd dient veel meer dan enkel het vullen van je maag. Bij rewild wildernisreizen kun je samen met expeditiechef Kieran Creevy op driedaagse outdoortrip en verwilder je op hoog culinair niveau. Ze combineren het buitenleven met serieus koken. Tijdens je trekking in de natuur van de Belgische Ardennen leer je alles over buitenkoken, over makkelijk maar goed eten, over het gebruiken van wildgeplukte natuur en over de bereiding van gerechten op open vuur. Naast al dit culinaire genot maak je ook nog eens de mooiste wandelingen en doe je nieuwe survival- en wildernisvaardigheden op. Hatsa!
Ook zo’n behoefte om een paar dagen te verwilderen? Aanmelden kan via re-wild.nl
De landskeuken
Vroeger at iedereen lokaal en volgens de seizoenen. Elk seizoen had z’n eigen gerechten: kruudmoes in het voorjaar en stamppot in de winter. Ook bij de feest- en hoogtijdagen hoorden speciale lekkernijen: muisjes en krentewegge bij geboorte en kniepertjes bij oud- en nieuw. En om voldoende voorraad te hebben, werd het hele jaar door voedsel geconserveerd. In De Landskeuken staan al die oude eettradities met recepten en achtergronden in een hedendaags jasje. Om te bewaren, maar vooral ter inspiratie voor de keuken van nu.
Benieuwd naar de streek-feest- en andere gerechten van Nederlandse bodem? Pre-order jouw exemplaar dan hier.
Koekje van eigen deeg
In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen epilepsie, waaronder een deel kinderen. Zoals de meeste van jullie wel weten heeft ook mijn dochter Felina te maken met deze ongelukkige hersenstoornis. Net als Felina zijn er nog veel meer kinderen die op jonge leeftijd al veel ongemak hebben moeten meemaken en wel een hart onder de riem kunnen gebruiken en daarom bedacht Sabina van Mini Piece – die zelf ook een dochter heeft met epilepsie – deze bijzondere cookie cutter. Leuk om te geven of om zelf mee aan de slag te gaan voor koekjes met een boodschap.
Wie wil jij een hart onder de riem steken? Je shopt deze cookie cutter via minipiece.nl
Dit bericht op Instagram bekijken
Geurstokjes
Ik hoef denk ik niemand uit te leggen wat voor mega impact geur kan hebben. Geur kan herinneringen oproepen, stemming en emoties beïnvloeden, maar ook effect hebben op hoe we onze omgeving waarnemen. Het is dan ook helemaal niet vreemd om – net zoals we onszelf voorzien van een lekker luchtje – ook ons huis te parfumeren. Huisparfum is als de deodorant van je huis. Het zorgt ervoor dat het lekker ruikt, maskeert vervelende luchtjes – ik kijk naar jou, huisdieren en etensluchtjes uit de keuken en draagt bij aan de sfeer.
Wil je een ontspannen en rustgevende sfeer? Kies dan voor een huisparfum met bijvoorbeeld lavendel– of linnengeur. Wil je een opwindende en energieke sfeer? Dan kun je beter kiezen voor een huisparfum met tonen van citrus of pepermunt.
Voor welke geur wil jij graag een stokje steken? Je koopt deze fijne geurstokjes via de Bijenkorf.
Metro
Xander Waller – je weet wel, die van restaurant Entrepot in Amsterdam – heeft het weer geflikt. Nog niet heel lang geleden opende hij een nieuwe horecazaak in Amsterdam Noord. Het restaurant heeft een grote betonnen bar waar gasten kunnen genieten van eten en drinken. In de open keuken, onder leiding van chef Rients de Jong, worden ongecompliceerde gerechten bereid met duurzame ingrediënten uit het seizoen, waarbij de focus ligt op vegetarische gerechten. Carnivoren niet getreurd, ook aan jullie is gedacht.
Zin in een smakelijk tripje naar Amsterdam- Noord? Je vindt café-restaurant Metro aan de Asterweg 22 in Amsterdam
Dit bericht op Instagram bekijken
Zaailingen
De lente staat weer voor de deur en je weet wat dat betekent: zaaien! Oh, ik word zo blij van het idee dat over een tijdje de eerste bloemknoppen hun knappe koppies weer boven de grond uitsteken en voor je het weet alles weer vol overgave groeit en bloeit. Maar voordat het zover is moet die tuin natuurlijk wel voorjaar klaar gemaakt worden. Tegels schrobben, planten en struiken bijknippen en snoeien hoort dat uiteraard ook bij, maar mijn favoriete onderdeel is toch wel het zaaien en aanplanten van nieuwe bloemen, planten en gewassen. Bijna niks geeft zoveel voldoening om vanuit ieniemienie zaadjes een hele regenboog aan kleur te zien ontstaan. Wil jij dit nou ook, maar weet je niet goed waar je die zaden dan vandaan moet halen en hoe je dat dan precies moet aanpakken? Studio May and June verkoopt de mooiste zaden en voorziet je desgewenst van alle info die je verder nodig hebt om jouw tuin om te toveren tot een bloemenparadijs.
Kunnen jouw groene vingers niet wachten om aan de slag te gaan? Check studiomayandjune.com voor zaden en info.
Dit bericht op Instagram bekijken
Meer favorieten? Hier zie je mijn favorieten van vorige week.