Miljuschka’s favorieten: week 19

natural wine

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Duurzaam groen

Planten, ik kan ze blijven kopen. Ik word gewoon zo blij van al dat groen, en heb me eens verdiept de afgelopen tijd. Met mijn moestuin heb ik inmiddels een start gemaakt, maar er is meer te ontdekken. Want heb jij eigenlijk enig idee of de planten die jij in huis hebt, biologisch of duurzaam geteeld zijn? Tijdens het kweken van veel tuin- en kamerplanten wordt nogal eens gif gebruikt. Dat is niet alleen slecht voor onze bodem, maar ook voor de insecten die op de planten af komen. En tsja, insecten kunnen we soms vervloeken, maar ze zijn zo belangrijk voor de natuur. Ze ruimen bijvoorbeeld ‘rommel’ in de natuur op, zoals dode dieren en poep, maar ze zorgen er ook voor dat bloemen en planten worden bestoven, waardoor die zich kunnen voortplanten en groeien en bloeien. 

Tot zover een mini-lesje planten. Nu nog een dikke tip: Sprinklr, een webshop gespecialiseerd in biologische tuinplanten en duurzame kamerplanten. Goed voor de natuur, goed voor de insecten en dus ook goed voor ons. Win- win dus.

Kan het jou niet groen genoeg zijn? Bij Sprinklr bestel je het groenste groen.

Sprinklr

Let’s Barbecook!

Met dit mooie weer is natuurlijk niets zo fijn als buiten eten. Tel daar een barbecue bij op en mijn dag kan niet meer stuk. Alleen de geur is al genoeg om mij het water in de mond te doen lopen. Ik doe het dan ook het liefst zo vaak als mogelijk. Deze tafelbarbecue van Barbecook is ideaal als je geen grote tuin hebt of als je ook graag op locatie wilt barbecueën. Daarnaast is deze vriend ook nog eens makkelijk uit elkaar te halen en vaatwasserbestendig. Kun jij lekker verder met natafelen, in plaats van je rooster schoonschrobben. Winning!

Je shopt deze barbecue bij de Bijenkorf.

Barbecook bbq

Nistisima

Wanneer je denkt aan Grieks en Grieks-Cypriotisch eten, denk je waarschijnlijk als eerste aan heel veel vlees. Snap ik, er zijn inderdaad een heleboel grilgerechten en de verscheidenheid aan kebabs is gigantisch. Minder bekend is de plantaardige kant van deze keuken, maar let’s change your mind! Het nieuwe boek ‘Nistisima’ laat je kennismaken met allerlei plantaardige gerechten uit landen als Cyprus, Griekenland, Libanon en Jordanië. Denk: gegrilde roodlof met granaatappel, orzo en walnoten of ‘spanakoriz’, rokerige citroenrijst met spinazie en tomaat. Yum!

Ook zin om je vegetarische grenzen te verleggen? Koop dan Nistisima via Bol.com

nistisima

Wilde wijnen

Trek een goede fles wijn open en ik ben je meid. Maar wil je me verrassen, trek dan een fles natuurwijn open. En nee, dit is niet een of andere ‘hipsterwijn’, het is wijn waarbij in de wijngaard, maar ook bij het maken van deze godendrank zelf, door de boer bijna niet wordt ingegrepen. Anyway, als mede natuurwijn-liefhebbers kun je op zondag 22 en maandag 23 mei je hart ophalen bij natuurwijnfestival VI.NO.SO. Pak-‘m-beet 60 natuurwijnboeren laten je deze dagen kennismaken met zo’n 250 verschillende natuurwijnen. Een bodempje leggen kan overigens ook op het festival want ook aan de lekkere trek is gedacht, evenals fijne deuntjes.

Ready to ‘glou-glou’? VI.NO.SO vindt plaats bij Hotel Goudfazant + FC Hyena (Aambeeldstraat 24) in Amsterdam Noord. Een kaartje kost €16 en koop je hier (inclusief gratis VI.NO.SO proefglas om mee naar huis te nemen).

VINOSO

 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.