Miljuschka’s favorieten: week 4

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

In voor- en tegenspoed (maar alleen als jij de afwas doet)

‘In voor en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet’, is een fantastisch boek van Ragna Heidweiller, dat ze samen met haar partner Samuel Levie schreef. Het is een ‘handboek voor een nieuwe rolverdeling’, waarin ze vertelt over het verband tussen de scheve taakverdeling thuis en maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

“Toen de coronapandemie uitbrak en mensen thuis kwamen te zitten, bereikte de taakverdeling een nieuw evenwicht. 31% van de vaders verklaarde na de eerste lockdown dat ze meer voor de kinderen zorgden dan voor de crisis. Een half jaar later was de verdeling weer terug bij het oude”, vertelt Ragna. “De ongelijke taakverdeling is geen individueel probleem, maar een maatschappelijk issue, dat samenhangt met problemen zoals de loonkloof, stagnerende arbeidsparticipatie van vrouwen en stagnerende zorgparticipatie van mannen. Toch kunnen we er ook zelf thuis een constructiever gesprek over voeren dan we nu vaak doen!”

Dit boek vind ik dan ook een echte eye-opener en een dikke aanrader voor alle stellen. Je bestelt het boek hier online.

Nieuw tv-show van Jamie Oliver

Jamie Oliver komt met een gloednieuwe tv-show, waarbij nieuw talent een kookboekendeal kan winnen. The Great Cookbook Challenge With Jamie Oliver wordt vanaf 31 januari om 20.00 uur voor het eerst uitgezonden op Channel 4, een Britse tv-zender. Jamie wordt in dit programma vergezeld door juryleden Jimi Famurewa (bekend van de Evening Standard en Masterchef), Taverna-kookboekauteur Georgina Hayden en Penguin Books-hoofdredacteur Louise Moore.

De show wordt een combinatie van culinaire opdrachten, die zijn bedacht om recepten te testen en te beoordelen, en ander soort uitdagingen, die met de publicatie van kookboeken te maken hebben. Jamie Oliver postte online dat hij het geweldig vindt om een mentor-rol te vervullen voor de kandidaten, die gaan strijden om de meest ongelooflijke prijs: een uitgeverij-deal met zijn geweldige uitgever Penguin Books. “Jongens, dit is nog nooit eerder gedaan!”

Hopelijk komt The Great Cookbook Challenge With Jamie Oliver ook op de Nederlandse televisie. Ik kan niet wachten!

Jamie Oliver – Channel4

Pizza workshop bij De Superette 

De Superette is een heerlijk buurtrestaurant én een bakkerij in Gent, waar alles draait om de houtgestookte oven en lokale biologische producten. Op 16 februari 2022 geven zij een pizza workshop: mocht je in het Belgische zijn, is dit zeker een aanrader.

Tijdens de workshop geeft Sarah Lemke je een snelle introductie in het maken van pizzadeeg op basis van zuurdesem. Je leert hoe je dit deeg maakt, hoe je tot een pizza vormt en daarna geeft ze wat tips over het beleggen en bakken van de pizza. In De Superette werken we met een houtoven, maar Sarah legt je natuurlijk ook uit hoe je dit allemaal thuis in je ‘gewone’ oven kan bakken. Het wordt een echt doe-workshop, niet te veel theorie en veel actie!

Meer weten of boeken? Check de website.

Loïs Lee Pure Skinfood

Afgelopen weekend deed ik een Q&A op Instagram, en daar werd me gevraagd naar de skincare-producten die ik voor mijn huid gebruik. Een merk waar ik sinds kort groot fan van ben, en vrijwel alle producten van gebruik, is Loïs Lee Pure Skinfood. Hun producten bevatten alleen hoogwaardige, werkzame ingrediënten – volledig natuurlijk, vegan en ‘zonder meuk’.

De ingrediënten zijn bijvoorbeeld plant-oliën, extracten en bloesemwaters, aangevuld met actieve werkstoffen zoals squalaan en algenextract. Het is voor iedere huid, omdat je het kunt customizen. Je maakt je eigen dag- en nachtverzorging op de behoefte van je huid op dat moment.

Een van m’n favoriete items is het Moon Magic Serum: met een paar druppels uit het pipetje geef je je huid ‘s avonds een superfijne boost. Je gebruikt het serum ’s avonds als aanvulling op het 3 Step Beauty Ritual. Om je huid een extra krachtige reset te geven. Terwijl jij slaapt zorgen de stoffen voor een nog diepere en effectievere werking op de huid!

Je koopt dit merk via hun website www.loislee.nl/shop.

Lowlander lanceert exclusief “liefdesbier” Love Ale bij HEMA

Na de succesvolle Tompouce Ale wordt er opnieuw geflirt tussen botanische brouwer Lowlander en HEMA. Lowlander lanceert namelijk een lustopwekkend liefdesbiertje genaamd Love Ale, exclusief verkrijgbaar bij HEMA. Summer of love? Winter of love!

De Lowlander Love Ale (5% alcohol) smaakt naar aardbei, roos en een speciaal ingrediënt; damiana. Een eeuwenoud aromatisch kruid, geliefd om haar dromerige, gelukzalige werking. Kortom: dit biertje is onweerstaanbaar flirterig en fruitig met een bloemige afdronk. Het Lowlander Love Ale biertje is verkrijgbaar voor €2,50 in de HEMA winkels en via www.hema.nl.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.