Miljuschka’s favorieten: week 18

Bastin gardens

In deze wekelijkse rubriek deel ik mijn favoriete items met jullie. Van culinair nieuws tot net verschenen kookboeken, van must-visit restaurants tot handige keukentools die ik heb ontdekt. Favorieten van mij, voor jou!

Voor de liefste mama

Aanstaande zondag 9 mei is het Moederdag, dé dag om moeders even extra in het zonnetje te zetten! En hoe kun je dat nou beter doen dan met iets lekkers om te eten? Daar dachten ze bij de Lindenhoff precies hetzelfde over. Speciaal voor Moederdag stelde ze een paar heerlijke boxen met lekkernijen samen. Je kunt kiezen uit een brunchbox, een high-teabox of aspergebox. En voor iedereen die niet zonder bosje bloemen wil aankomen, is er – deze vind ik persoonlijk echt geniaal bedacht – een bosje artisjokken. 

Bestellen kan via: lindenhoff.nl

bosje artisjokken

Foodies de film

Heb jij het ook zo gemist, een film kijken op groot scherm? Ik kan er zo van genieten om met een enorme bak popcorn neer te ploffen in een roodpluchen stoel en mezelf een paar uur lang volledig te verliezen in een verhaal. Ik kan dus ook niet wachten tot de film Foodies  in de bioscoop draait.  In deze romantische komedie draait het om twee dingen: eten en l’amour. Nou, ik kan geen betere storyline bedenken, jij wel? De hoofdrol is weggelegd voor, real-life foodie, Sanne Vogel, die hierin een populaire foodblogger speelt. Wanneer ze per ongeluk een negatieve recensie schrijft over het restaurant van een jonge chef, waar zij stiekem een oogje op heeft, ziet ze haar droom – ooit een kookboek schrijven – in duigen vallen. 

Blok 12 mei maar in je agenda, vanaf dan is hij in de bioscoop te zien! 

foodies de film

Vrolijke karaf 

Helemaal verliefd op deze gezellige karaf met vrolijke print van het merk &Klevering. Ik hoor je denken: heb je haar weer, met d’r aardewerk. Maar zeg nou zelf, deze karaf tovert toch instant een glimlach op je gezicht? Een mooie karaf is niet alleen handig, het staat ook nog eens heel mooi: op tafel, tijdens al je dinertjes buiten de komende maanden, maar ook een mooie bos fleurige bloemen zou hier niet in misstaan.

Enne, mocht je het jezelf afvragen; er zijn ook bordjes verkrijgbaar met deze heerlijke print.

Je koopt deze karaf bij de Bijenkorf.

karaf klevering

Parel in het zuiden

Wanneer je bij kwekerij Bastin in het Limburgse Aalbeek het terrein oploopt, waan je je in de Provence.  De enorme kwekerijtuin is een waar genot om te bezoeken en menig plantenliefhebber, maar vooral de liefhebber van lavendel kan hier zijn hart ophalen.

Alle planten worden gekweekt volgens biologische principes, volledig vrij van bestrijdingsmiddelen en met heel veel liefde. En dat zie je. De tuin is een lust voor het oog en – werkelijk waar – jaloersmakend mooi. 

Tip voor al mijn mede moestuinders: jaarlijks vinden er meerdere themadagen plaats is de tuin. Zaterdag 14 en zondag 15 mei zijn de onvergetelijke groentedagen. Speciaal voor dit event worden vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika’s, kruiden en andere groenteplanten gekweekt, de een nog mooier dan de ander! Dus ladies and gentlemen start your engines en zet koers naar Zuid – Limburg.

Bastin

 

Fermenteren voor gevorderden

Een dinertje bij Noma – het wereldberoemde restaurant in Kopenhagen – staat bij menig foodie hoog op het verlanglijstje. Noma Projects, het foodlab dat vorig jaar werd geopend door het restaurant, heeft ervoor gezorgd dat je nu een stukje Noma in huis kunt halen. Toch net even iets vriendelijker voor de portemonnee dan een avondje aanschuiven bij Mr. Redzepi. Het betreft een veganistische interpretatie van garum, een gefermenteerde vissaus. Bij Noma – waar ze niet vies zijn van een goed potje experimenteren –  hebben ze zich tot koji en paddenstoelen gewend in plaats van gefermenteerde vis om hun umami-rijke garum van gerookte paddenstoelen te creëren. Het resultaat is een veelzijdige, saus die zou moeten zorgen voor een ware umamitsunami.  Heb je inmiddels je zinnen gezet op een flesje garum? Wees er snel bij, de eerste batch van het goedje was binnen no-time uitverkocht.

Aanmelden voor pre-order kan via: noma projects 

Noma Mushroom Garum

Flink verwennen

Moederdag vergeten? Shame on you! Geintje natuurlijk, kan gebeuren. Gelukkig kun je via de app of website van Flink hele leuke last-minute cadeau’s of een bos bloemen scoren. Ben je alsnog van plan om je moeder een heerlijk vers ontbijtje op bed te brengen, kies dan voor mijn recept voor bananenbrood. De ingrediënten voeg je met gemak toe aan je winkelmandje en met het bijbehorende stappenplan zet je in no-time een heerlijk vers gebakken bananenbrood op tafel…. ehm, bed.

Flink x miljuschka

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.