Er zijn talloze kleine trucjes, ‘hacks’, om koken makkelijker te maken, hieronder lees je mijn favorieten. Heb je nou de smaak te pakken en wil je meer tips om makkelijker te koken? In mijn nieuwe boek Makkelijk met Miljuschka draait alles om die combinatie.
Eierschaal
Is er een stukje eierschaal in je ei terechtgekomen? Het er met je vingers uitvissen is vrijwel onmogelijk, maar hier is het goede nieuws: met een eierschaal gaat dat heel goed! Hiervoor kun je een halve eierschaal gebruiken van het ei dat je net hebt gebroken. Het werkt als een soort magneet, ideaal!
Bakpapier
Wil je een bakvorm bekleden met bakpapier? Maak het dan eerst nat en verfrommel het papier. Op die manier is het veel beter plooibaar en kun je het goed over de vorm verdelen.
Gebruik je oven als perfecte rijsplek
Om deeg te laten rijzen is een warme plek zonder tocht een must. De perfecte plek daarvoor? De oven! Zet ’m niet aan, maar zet een pan of bak met kokend water onderin de oven en daarboven je kom met deeg. Zo is het warm en vochtig: de ideale omstandigheden voor deeg dat moet rijzen.
IJsblokjesvorm
Je ijsblokjesvorm kun je voor veel meer gebruiken dan alleen maar water. Snijd overgebleven kruiden fijn en vries ze met olijfolie in, in een ijsblokjesvorm. Een restje bouillon over? In de kleine vormpjes heb je kleine porties bouillon altijd binnen handbereik. Geen ijsblokjesvorm? Een plastic eierdoos werkt ook!
Een doek onder je kom
Leg een vochtige doek onder de kom waarin je roert. Op die manier schuift je kom niet over het aanrecht wanneer je met twee handen aan het werk bent. Werkt ook voor snijplanken trouwens!
Houd kruiden langer vers
Bewaar bosjes verse kruiden het liefst rechtop met de steeltjes in een glas water, eventueel met een grote plastic zak eroverheen die je aan de onderkant vastmaakt. Heb je daar geen ruimte voor? Verpak de kruiden dan in vochtig keukenpapier en leg in de groentelade van je koelkast. Extra tip: verpak kruiden apart. De ene soort verlept namelijk sneller dan de andere en maakt dat de andere soort dan ook minder lang meegaat.
Red je soep
Ben je iets te enthousiast geweest met het op smaak brengen van je soep of saus? Laat dan tien minuten een paar partjes rauwe aardappel meekoken. De aardappel neemt een deel van het zout op en zal de smaak neutraliseren.
Bewaar notenpasta ondersteboven
Je kent het vast: hard geworden notenpasta, tahin of pindakaas met een laagje olie aan de bovenkant. De oplossing? Bewaar de potten ondersteboven! Op die manier kun je de notenpasta veel beter doorroeren.