Mexicaanse taco bowl

De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn combinatie van rijke specerijen, verse ingrediënten en comfortfood waar je niet genoeg van krijgt. Een paar belangrijke smaakmakers in dit recept zijn chipotlesaus, komijn en koriander. Ze brengen warmte, frisheid en een tikje rokerigheid. Samen vormen ze de perfecte basis voor deze taco bowl. Het geheim? Het laagje kaneel in het gehakt. Ja, echt! Dat maakt de smaken nog intenser. 

Wat maakt deze bowl zo speciaal? 

Het mooie aan een taco bowl is dat je alle smaken van een klassieke taco hebt, maar dan zonder dat je moet worstelen met een te kleine tortilla die alles laat vallen. In plaats daarvan lepeltje je het gewoon rustig van je bord. En die combinatie van warme rijst, kruidig gehakt, en frisse salsa is écht Mexicaanse magie. 

Dit gerecht is pure comfortfood met een Mexicaanse flair. Het is makkelijk aan te passen aan jouw smaak. Liever pittiger? Voeg meer jalapeño of chipotle toe. Geen rundergehakt in huis? Kippengehakt of zelfs vegetarisch gehakt werkt ook fantastisch. En die tortillachips? Daar vechten je tafelgenoten om, geloof me. 

Eten is vieren 

In Mexico is eten méér dan voeding; het is een manier van leven. Het brengt mensen samen, of het nu tijdens een groot feest is zoals Día de los Muertos, of gewoon bij een familiaire maaltijd. En dat zie je ook terug in de gerechten. Alles wordt met liefde bereid en vaak gedeeld. Het mooie is: je hoeft niet eens in Mexico te zijn om die warmte en gezelligheid te ervaren. Een goed bord Mexicaans eten kan je zo meenemen naar een zonovergoten plaza, omringd door vrienden en familie. 

Nog een gouden tip 

Als je echt een level hoger wilt gaan, rooster dan je mais even in een droge pan tot het mooi goudbruin is. Dat geeft een heerlijke smoky touch die het net afmaakt. Oh, en vergeet niet wat extra koriander te bewaren voor de finishing touch. Of je nu een korianderlover bent of niet, het maakt deze taco bowl echt af. 

Dus hup, trek die jalapeño’s uit de kast, hak erop los en laat je keuken vullen met de geur van Mexicaans geluk. Eén hap en je weet: dit ga ik nog vaak maken! 

Food Mexicaanse taco bowl
Totale tijd40 minuten

Mexicaanse taco bowl

De Mexicaanse Keuken: Een wereld van smaken en tradities
5 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 1 ui
  • 1 jalapeño peper
  • 4 el zonnebloemolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 300 gr langkorrelige rijst zoals basmati of jasmijnrijst
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 stuks tomaten
  • 300 gr rundergehakt
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 4 el milde chipotlesaus
  • 15 gr koriander
  • 300 gr mais
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1/4 krop ijsbergsla
  • 80 gr Griekse yoghurt
  • Tortilla chips lekker voor erbij

Bereidingswijze: 

  • Snipper de ui. Verwijder eventueel de zaadlijsten uit de peper en snijd fijn. Verwarm 2 el olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en peper 5 minuten. Voeg de tomatenpuree en de rijst toe en bak 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en schenk er 750 ml water bij. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan 20-25 minuten koken op laag vuur. Proef of de rijst gaar is. Laat nog even verder garen als dat nog niet het geval is.  
  • Snijd ondertussen de knoflook fijn. Snijd 2 tomaten in kleine stukjes. Verhit de rest van de olie (2 el) in een koekenpan op hoog vuur en bak het gehakt met de knoflook 5 minuten. Voeg de kaneel, komijn, paprika en oregano toe en bak 3 minuten mee.  
  • Voeg 2 el chipotle en de tomaat toe en bak 15 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een scheutje water toe als het te droog wordt.  
  • Snijd ondertussen de rest van de tomaten in kleine stukjes. Snijd de koriander grof. Doe de tomaat met de mais, koriander en azijn in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Roer de rest van de chipotle door de yoghurt. Snijd de sla in dunne repen.  
  • Verdeel de rijst, het gehakt, de sla en tomatensalsa over 4 borden. Besprenkel met de chipotlesaus. Serveer met de tortillachips. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

5 from 2 votes (1 rating without comment)