Hey foodies! Hebben jullie ooit gehoord van de Mediterrane keuken? Nou, laat me je er alles over vertellen! De Mediterrane keuken is een fantastische culinaire traditie die te vinden is in landen rondom de Middellandse Zee, zoals Italië, Griekenland, Spanje en meer.
de Mediterrane keuken
Wat deze keuken zo geweldig maakt, is het gebruik van verse ingrediënten. Denk aan heerlijke olijfolie, knapperige groenten, sappig fruit, en smaakvolle kruiden en specerijen. En laten we de vis en zeevruchten niet vergeten! Ze spelen een grote rol in de Mediterrane keuken. Wat voor gerechten kun je verwachten? Nou, er is voor elk wat wils! Van klassieke Italiaanse pasta tot Spaanse paella en Griekse salades. Er is zoveel om van te genieten! De kooktechnieken zijn ook eenvoudig en behouden de natuurlijke smaken van de ingrediënten. Denk aan grillen, bakken, stoven en roosteren.
Mediterrane kabeljauw uit de oven
Dit recept past helemaal thuis in de Mediterrane keuken. Vis met tomaat en olijven, dat is nu wat ik noem het zuiden van Italië op een bordje. Dus, als je op zoek bent naar een heerlijk en gezond recept, dan is dit absoluut iets voor jou! Dus haal die olijfolie tevoorschijn, pak wat verse groenten en begin met het ontdekken van de smaakvolle gerechten die deze keuken te bieden heeft.

Mediterrane kabeljauw uit de oven
Ingrediënten
- 400 gr aardappels in dunne plakjes
- Olijfolie
- 2 takjes rozemarijn
- 1 blik gepelde tomaten van 400 gr
- 2 rode paprika’s in kleine blokjes
- 1 rode ui gesnipperd
- 3 el zwarte olijven in plakjes
- Chilivlokken naar smaak (optioneel)
- 4 kabeljauwfilets drooggedept
- 2 el zongedroogde tomatentapenade
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Hussel de aardappelplakjes met 1 eetlepel olijfolie en verdeel ze met de takjes rozemarijn op de bakplaat. Bak ze 15 minuten voor in de oven.
- Open intussen het blik tomaten en haal een paar keer een scherp mes door het blik zodat de tomaten grof gesneden zijn. Schenk het blik tomaten in een vergiet (vang eventueel het tomatensap op voor in een tomatensoep of -saus) en laat goed uitlekken. Snijd de uitgelekte tomaten in kleine stukjes.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de blokjes paprika en de rode ui 5 minuten aan. Voeg de stukjes tomaat toe en laat nog 5 minuten garen. Roer de olijven erdoor en breng voorzichtig op smaak met zout en peper. Houd je van pittig, voeg dan ook wat chilivlokken toe.
- Leg de kabeljauw op ingevette bakplaat en bestrooi met zout en peper. Bak de kabeljauw in 12 minuten gaar.
- Serveer de aardappeltjes met het tomatenmengsel en de gebakken kabeljauw on top. Maak af met een schep tomatentapenade.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.