Lamskoteletten met pastinaakkoekjes en granaatappel-rozemarijnsaus. Een uitmuntende smaakcombinatie van een mals stukje vlees met de zoetigheid van de groente en de saus. Zoiets heb je nog nooit geproefd!
Lamskoteletten
Lamskotelet is een stuk lamsvlees met bot, dat uit de rug van het lam komt. Het vlees heeft een unieke, sterke smaak en is doorgaans redelijk mager (een eventuele vetrand kun je meebakken, maar hoef je niet op te eten). De lamskoteletten smaken het beste als je ze even kort aanbakt, en ze van binnen mooi rosé gebakken zijn. Gebruik hiervoor een goede koekenpan, en bakken maar!
Gek op lamsvlees? Maak dan ook eens mijn lamskoteletjes met een krokrant kruidenkorstje en een cannellinibonen-salade.
De vergeten groente: pastinaak
Naast de lamskoteletten maak ik hartige ‘koekjes’ van pastinaak. Pastinaak is een zogenaamde ‘vergeten wintergroente’, al eten we ‘m de laatste jaren weer een heleboel in Nederland. Het is een witte wortel met een wat zoete anijs-achtige smaak. De structuur lijkt enigszins op die van een stevige aardappel.
De zoetige smaak van pastinaak in combinatie met het malse lamsvlees doet het in dit gerecht ontzettend goed. Om de lamskoteletten helemaal af te maken, maak ik een heerlijke saus van granaatappel en rozemarijn.

Lamskoteletten met pastinaakkoekjes en granaatappel-rozemarijnsaus
Ingrediënten
- 750 g pastinaak grof geraspt
- 3½ el maizena
- zout en peper
- 3 el boter
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook geplet
- 3 takjes rozemarijn naaldjes fijngehakt
- 250 ml port
- 250 ml granaatappelsap
- 4 lamskoteletjes op kamertemperatuur
- 5 el olijfolie
- pitjes van ½ granaatappel
- 2 takjes munt blad in flinterdunne reepjes
Bereidingswijze:
- Meng de pastinaak met 2½ eetlepel maizena en zout en peper in een mengkom en zet apart.
- Smelt de boter in een steelpan. Fruit hierin de sjalot 5 minuten. Bak de knoflook en twee derde van de rozemarijn 1 minuut mee en giet er dan de port en het granaatappelsap bij. Laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Vis de teen knoflook eruit.
- Meng de overgebleven 1 eetlepel maizena met 3 eetlepels water tot een papje. Bind de granaatappelsaus met het papje. Breng de saus op smaak met zout en peper en houd warm.
- Dep de lamskoteletjes droog en bestrooi ze met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie met de rest van de rozemarijn in een koekenpan en bak het vlees op hoog vuur in enkele minuten rondom bruin aan. Draai het vuur naar middelmatig en bak het vlees in 5-7 minuten medium. Verhit intussen 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Verdeel de pastinaak in 8 gelijke delen, vorm tot koekjes en leg ze in de pan. Bak ze in 2-3 minuten per kant bruin en krokant.
- Leg op elk bord twee pastinaakkoekjes met daarop een lamskoteletje. Druppel er wat saus overheen en serveer de rest van de saus erbij. Bestrooi de borden met granaatappelpitjes en munt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.