Alle kooktips

Alles over pesto

Kooktips — 08 juli 2020
Door Miljuschka Witzenhausen

Alles over pesto

Pesto: zo’n prachtige felgroene Italiaanse saus bomvol smaak. En zo ontzettend makkelijk zelf te maken! Sla de volgende keer dat je in de supermarkt bent de kant-en-klare bakjes en potjes eens over, en haal de losse ingrediënten in huis. Ik laat je in dit artikel zien hoe je in een handomdraai zelf verse pesto maakt.

Wat is pesto eigenlijk?

Pesto alla genovese komt oorspronkelijk uit Genua en is een mengsel van (Ligurische) olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pijnboompitten en pecorino en/of Parmezaanse kaas. Deze worden samen gestampt in een vijzel. ‘Pesto’ betekent dan ook ‘gestampt’! 

Tegenwoordig gebruiken veel mensen een hakmolen, staafmixer of keukenmachine. Dat gaat veel sneller, maar mocht je een vijzel in huis (halen): probeer het alsjeblieft eens daarin te maken. Het is lekkerder, een fijne work-out voor je bovenarmen én het is prachtig om te zien hoe langzaam de saus zich vormt in de vijzel.

Waar eet je pesto bij?

Pesto is fantastisch op een broodje, als salade ‘dressing’, bij wat goede buffelmozzarella en tomaten of gewoon om toastjes of soepstengels in te dippen. Of maak een lekkere pasta pesto! In Italië doen ze dat traditiegetrouw met trofie; maar ik vind het ook heerlijk om farfalle of penne te mengen met huisgemaakte pesto.

Zo maak je klassiek basilicumpesto

Dit recept komt uit de Italiaanse kookbijbel: De Zilveren Lepel.

40 gram verse basilicum, alleen de blaadjes

40 gram pijnboompitten, geroosterd

1 teen knoflook

25 gram Parmezaanse kaas, fijn geraspt

25 gram Pecorino kaas, fijn geraspt

100 ml extra vergine olijfolie

Zeezout

Versgemalen zwarte peper

Stamp alle ingrediënten in een vijzel of maal in een keukenmachine. Voeg de olie pas op het einde in een dunne straal toe. Breng de pesto op smaak met peper en zout en laat een half uurtje staan.

Je kunt deze verse pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend kun je de pesto het beste binnen een weekje eten. 

Varianten

Maak ook eens rucola-walnoten-pesto. Doe daarvoor 40 gram rucola, 2 eetlepels ongebrande walnoten, 80 ml olijfolie, 1 teentje knoflook en 50 gram Parmigiano Reggiano in een keukenmachine. Ook lekker met wat extra citroensap en -rasp. Breng de pesto op smaak met peper en zout en laat een half uurtje staan.

Ook heerlijk: mijn doperwten-spinaziepesto: Meng hiervoor 35 gram pijnboompitjes, 100 gram geroosterde hazelnoten, 160 gram spinazie, 250 gram ontdooide doperwten, 35 gram geraspte Parmezaanse kaas, 1 teentje knoflook, het sap van 1/2 citroen en 2 eetlepels olijfolie in een keukenmachine. Draai glad, voeg eventueel wat extra olijfolie toe indien nodig en breng het geheel op smaak met zout en peper. Lekker in deze erwtenrisotto