Alles over bloem & meel

Alles over bloem & meel

Bakken is mijn lust en mijn leven. Het liefst tover ik elke dag een cheesecake, een zestal muffins en een Hollandse appeltaart uit mijn oven – en soms gebeurt dat ook letterlijk!

Elk baksel begint met een goede basis, en daar is bloem (of een ander type meel) heel vaak de basis van. Daarom vertel ik je in dit artikel alles over de verschillende soorten bloem & meel.

Wat is nou meel, en wat bloem?

Veel mensen, kookboeken en culinaire websites gebruiken de termen door elkaar heen. Maar er is wel degelijk een verschil tussen meel en bloem!

Meel is gemalen graan en dat kan van allerlei soorten graan komen; van tarwe tot spelt, van rogge tot haver. Ezelsbruggetje: zolang je de hele graankorrel maalt, heet het dus meel.

Bloem daarentegen noemen we meel waar de zemelen en kiemen voor het malen uit zijn gehaald. Daarom is bloem witter en fijner van structuur, maar bevat het ook minder voedingsstoffen en vezels dan meel. 

Alles over bloem en meel en wat is het verschil tussen die twee

Verschillende soorten 

De soort die we het meest gebruiken bij het bakken en koken is tarwebloem. Ook daar zijn weer verschillende types in. Zo is patentbloem (de basis-bloem uit de supermarkt) perfect voor luchtig (wit) brood, koekjes en cake. Gebruik daar geen durum-bloem voor, dat is juist weer uitermate geschikt voor pasta en focaccia.

Ook bestaat er meel en bloem van andere soorten graan. Denk maar aan maïsbloem (super voor tortilla’s), rijstebloem en roggemeel (hallo knäckebröd!). De laatste jaren zijn ook speltmeel, boekweitbloem en sojameel steeds populairder geworden.

Hoe zit het dan met zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel is een mix van bloem en bakpoeder. Voeg je dus normaal naast bloem zelf extra bakpoeder toe aan een recept, dan kun je ook in plaats van die twee ingrediënten alleen zelfrijzend bakmeel gebruiken. Een beetje verwarrend is het wel natuurlijk, dat dit weer meel wordt genoemd… Hopelijk heb ik het jullie zo een beetje goed uit weten te leggen!

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.