Knoflookdip met pastinaak en walnoten voor op de borrelplank

Een vergeten groente in de knoflookdip

Pastinaak is een zogenaamde ‘vergeten wintergroente’, al eten we ‘m de laatste jaren weer een heleboel in Nederland. Het is een witte wortel met een wat anijsachtige smaak, en de structuur lijkt enigszins op die van een stevige aardappel. Ik doe alle ingrediënten voor deze knoflookdip lekker makkelijk in de keukenmachine en maal het geheel tot een grove pasta.

Met deze leuke dipschaaltjes van Cosy & Trendy is je borrelplank natuurlijk helemaal compleet. De heerlijke pastinaak-knoflookdip is perfect om daar in te serveren. Ernaast leg je je favoriete toastjes, sticks of brood, pittige oude kaas, kwalitatieve worst, ham en olijven.

Make it vegan

Deze heerlijke knoflookdip is overigens vegetarisch, maar ook zeker vegan te maken. Dit doe je heel simpel door de melk te vervangen door plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk. 

Lees ook mijn artikel met tips voor de ultieme borrelplank als je nog wat andere inspiratie nodig hebt. 

Pastinaakdip
Pastinaak-knoflookdip
Totale tijd25 minuten

Knoflookdip met pastinaak en walnoten voor op de borrelplank

4.30 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 300 ml volle melk of amandelmelk
  • 500 g pastinaak geschild, in stukken
  • 3 tenen knoflook 1 geplet, 2 geperst
  • 50 g walnoten
  • sap van 1 citroen
  • 3 el extra vergine olijfolie plus extra
  • zout en zwarte peper
  • vers brood voor erbij

Bereidingswijze: 

  • Breng de (amandel)melk met daarin de pastinaak en de geplette teen knoflook aan de kook. Laat zachtjes 10-15 minuten koken, tot de pastinaak gaar is. Hak intussen de walnoten in een hakmolentje fijn. Giet de pastinaak en knoflook af en vang daarbij de melk op.
  • Doe de pastinaak met de fijngehakte walnoten, de helft van het citroensap en alle knoflook in een keukenmachine. Maal tot een pasta. Is de pasta erg dik, roer hem dan los met een klein beetje van de bewaarde melk.
  • Giet de olijfolie er geleidelijk bij terwijl je de keukenmachine laat malen. Breng de dip op smaak met zout, peper en indien gewenst meer citroensap.
  • Schep de dip in een mooie kom of strijk uit op een bordje. Druppel er wat extra olijfolie overheen. Serveer bij een broodmandje of kaasplankje.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.