Ramen is een van die gerechten die standaard op mijn lijstje van comfortfood staat! Zet mij aan het eind van een lange dag met een grote dampende kom noedels op de bank en ik ben weer helemaal happy. Als je net als ik van noedels houdt, probeer dan vooral eens deze kimchi-miso-ramen met tofu. Het is knoflookachtig, pittig en heerlijk aromatisch door… ja, die verslavend lekkere kimchi en miso. Zeg maar bye, bye instant-noedels want hierna wil je nooit meer anders.
Kimchi-miso-ramen
Als je ooit in Japan bent geweest, dan weet je ook dat er bijna overal ramententjes zijn. Ieder zaakje heeft zo zijn eigen recept en stelt de kommen met ramen met veel liefde samen, met andere woorden, het zijn echte kunst- en smaakwerkjes!
Een goede kom kimchi-miso-ramen is niet compleet zonder goede kimchi. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om thuis je eigen kimchi te maken. Dat is helemaal niet moeilijk namelijk, je hebt er alleen wat geduld voor nodig. Voor wie dit te veel gedoe vindt worden er tegenwoordig gelukkig ook een heleboel soorten in de supermarkt en online verkocht. Ik vertel je er alles over in dit artikel.
Ramen: het ultieme comfortfood van Sanne Vogel
Deze kimchi-miso-ramen met tofu is een van de favoriete gerechten van mijn geliefde podcastgast Sanne Vogel, maar ze wordt ook heel blij van taartjes en koekjes – ik zeg het er maar even bij, want dit maakt haar nog meer een vrouw naar mijn hart.
Ze vertelt in de podcast waarom ze 3,5 jaar geleden heeft gekozen voor een volledig vegan dieet en welke uitdagingen dat met zich meebrengt. Benieuwd waarom ze tegenwoordig liever dieren knuffelt dan opeet? Of wat er gebeurt wanneer het eten niet uiterlijk om 18:15 op tafel staat thuis. Je beluistert de aflevering van mijn podcast Eetgeheimen met Sanne hier terug.

Kimchi Miso ramen met tofu
Ingrediënten
- 1,5 liter groentebouillon
- 4 el rode misopasta
- 5 steranijs
- 150 gr tofu
- 4 tenen knoflook
- 2 el sesamolie
- 0,5 tl chilivlokken
- 200 gr peultjes
- 200 gr bimi
- 300 gr spinazie
- 150 gr shiitake
- 300 gr ramen noedels
- 4-6 el kimchi
- 4 bosui
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Doe de bouillon in een kookpan, roer de misopasta door de bouillon tot deze is opgelost. Voeg de steranijs toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
- Snijd de tofu in blokjes en leg ze in een diep bord. Schenk de sesamolie in een kommetje, pers de tenen knoflook er boven uit en roer samen met de chilivlokken goed door. Schenk over de tofublokjes en laat tot gebruik staan.
- Kook de peultjes en bimi in een pan met gezouten water in 6-8 minuten beetgaar.
- Snijd de shiitake eventueel in plakjes. Roerbak de spinazie in een scheutje (zonnebloem)olie in een koekenpan tot de blaadjes beginnen te slinken en breng op smaak met peper en zout. Neem uit de pan en bak de shiitake rondom bruin. Voeg eventueel nog wat olie toe.
- Kook de noedels volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Hak de bosui in ringetjes. Haal de steranijs uit de bouillon en schenk over in de kommen. Verdeel de noedels en blokjes tofu er over. Leg in elke kom wat spinazie, peultjes, bimi, shiitake en een flinke lepel kimchi. Bestrooi met fijngehakte bosui.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.