Kerst trifle met glühwein peren en oranjebloesemvla

Heerlijk! Laagje voor laagje is het smullen en wanneer je met je lepel naar de bodem gaat en alles in één hap naar binnen werkt, is het nog lekkerder. Nu is de standaard trifle vaak met vanille en aardbei, maar speciaal voor kerst maakte ik deze variant met glühwein peren en oranjebloesemvla. 

 

Kerst trifel met gluhweinperen en oranjebloesemvla 2
Totale tijd4 uur

Kerst trifle met glühwein peren en oranjebloesemvla

4.22 van 19 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 Personen
  • 750 ml lekkere rode wijn
  • 120 g kristalsuiker
  • 12 stoofperen geschild
  • 2 kaneelstokjes
  • ½ sinaasappel in plakken gesneden
  • 500 g roomboter cake naturel in dikke plakken
  • 350 ml slagroom
  • 50 g pure chocolade grof gehakt

Voor de vla

  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom
  • 1 vanillestokje in de lengte gehalveerd
  • 6 eierdooiers
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 30 g maizena
  • 2 tl oranjebloesemwater

Bereidingswijze: 

  • Doe de rode wijn, suiker, peren, kaneelstokjes en sinaasappel plakjes in een ruime (steel)pan en pocheer de peren ca. 30-40 minuten (afhankelijk van de grootte) op matig vuur. Ze zijn gaar als je gemakkelijk het dikste deel kunt inprikken met een mes.
  • Maak vervolgens de custard. Verwarm de melk en de room in een pan met de vanillestokje tot tegen de kook aan. Haal van het vuur en laat 30 minuten trekken.
  • Klop na het trekken van de melk de eidooiers los met de suiker en de maïzena. Breng de vanille-melk bijna opnieuw aan de kook, zeef dan, zonder de vanillestokje, over het eierdooiermengsel en klop tot een gladde massa. Voeg de oranjebloesemwater toe.
  • Giet terug in de uitgespoelde pan en kook op een matig vuur, onder voortdurend roeren, tot een dikke vla is verkregen. Giet de vla op een groot bord, dek af met huishoudfolie en druk het oppervlak goed aan. Laat de vla 30 minuten afkoelen en zet hem dan minstens 1 uur in de koelkast. Je kunt dit ook de dag ervoor maken.
  • Haal de peren zodra ze gaar zijn uit het wijn en laat ze afkoelen op een bord. Schenk 300 ml van de pocheervocht in een pannetje en kook de siroop tot de helft in. Laat afkoelen.
  • Leg de plakjes cake over de bodem van je trifleschaal, maak een dikke laag van 4-5 cm.
  • Halveer de peren (bewaar 2 peren voor boven de trifle te versieren) en leg ze met snijkant naar buiten op de laagje cake en de rest in het midden. Besprenkel de peren en cake met de helft van de ingekookte wijnsiroop. Schep de koude vla boven de peren en zet 30 minuten in de koelkast.
  • Klop de slagroom tot zachte pieken. Schep dit over the laagje vla.
  • Versier de trifle met de achtergehouden peren en gehakte chocolade.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Snel met miljuschka Kerst
Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.