Japanse nasi
Dit keer hebben we een recept geïnspireerd op de Japanse keuken. Hiervoor maken we een lekkere combinatie met edamameboonjes, mini-mais en shiitakes. Shiitakes hebben een vleesachtige structuur en zijn daarom prima geschikt als alternatief. Wil je nou echt wat van vlees erbij? Maak er dan wat lekker uitgebakken kipdijfilet bij.
Voor dit recept gebruik ik kant- en klare teriyakisaus en dat combineer ik voor een lekkere twist met sake, misopasta, sesamolie en een klein beetje water. Dat is je saus.
Voor de Japanse nasi kook je vervolgens de rijst en dit laat je volledig afkoelen. Dit doe je in principe altijd als je een nasi wilt maken. Door het afkoelen en het daarna weer bakken krijg je de goede structuur van de rijst.
Neem een ruime wok en verhit hier de olie in. Voor de edamame boontjes koos ik hier voor diepvries, maar vers uit het koelschap kan ook. Je kunt tegenwoordig zelfs edamame boontjes kopen in blik, maar persoonlijk vind ik die grauwe kleur daarvan niet zo aantrekkelijk. Maar als jij daar geen problemen mee hebt kun je dat natuurlijk ook prima gebruiken.
Deze variatie op nasi maak je vervolgens af door de rijst ook even goed te roerbakken. Voeg als laatste de Chinese kool toe en je woksaus. Serveer de Japanse nasi met de verkruimelde nori en de lente-uitjes.
Tips:
Norisnacks is de naam van het artikel zoals je het bij onder andere Albert Heijn kunt kopen. Kun je dit niet vinden? Dan kun je er ook voor kiezen om gewone nori vellen te kopen en er kleine stukjes van te knippen of snijden.
Ben je geen fan van shiitake? Dit is ook heel lekker met kastanjechampignons.

Japanse nasi met edamameboontjes, minimais en shiitakes
Ingrediënten
- 350 g witte rijst
- 4 el woksaus teriyaki
- 2 el sake Shaoxing rijstwijn of droge sherry
- 1 el witte misopasta shiro miso
- 2 tl sesamolie
- 1 el arachideolie
- 1 ui in parten
- 1 wortel in schuine plakjes
- 100 g shiitakes gehalveerd
- 1 blik minimaiskolfjes 425 g, uitgelekt, in de lengte gehalveerd
- 100 g gedopte edamameboontjes diepvries, ontdooid
- 100 g Chinese koolbladeren fijngesneden
- 1 zakje norisnack 10 g, verkruimeld
- 2 lente-uitjes diagonaal in dunne ringen
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat afkoelen.
- Klop intussen de woksaus teriyaki in een kom met de sake, misopasta, sesamolie en 2 eetlepels water door elkaar. Zet apart.
- Verhit een wok, voeg de arachideolie toe en roerbak hierin de ui en wortel 5 minuten. Voeg de shiitakes, minimaiskolfjes en edamameboontjes toe en roerbak 5 minuten mee.
- Voeg de rijst toe en roerbak een paar minuten. Schep de Chinese kool en het woksausmengsel erdoor. Serveer de Japanse nasi met de verkruimelde nori en de lente-uitjes eroverheen.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.