Voor dit gerecht gebruik ik het liefst een hele kip, in delen gesneden. Dat heeft verschillende voordelen. Kip met bot heeft altijd veel meer smaak dan alleen filets, en het vel helpt de kip lekker sappig te houden. Online kun je talloze filmpjes vinden over het in delen snijden van een kip. Zie je dat niet zitten? Vraag dan de poelier of slager om het voor je te doen, dat kunnen ze razendsnel. Een ander alternatief is het gebruiken van kippenbouten- of poten.
Vol smaak
Doordat je voor deze stoofpot alles in één pan maakt, blijven alle smaken behouden. De spekblokjes zorgen voor een stevige umami-basis. De rode wijn en olijven geven het gerecht nog eens een extra smaakboost; venkel, venkelzaad en tomaten geven alles iets subtiel zoets. Voor de kleur bestrooi je dit Italiaans stoofpotje met wat basilicumblaadjes. Heb je dat niet? Wat bladpeterselie past hier ook goed bij! Beviel de combinatie van kip en wijn je wel? Dan is deze coq au vin vast ook iets voor jou!

Italiaans stoofpotje met kip, venkel en kalamataolijven
Ingrediënten
- 1 hele kip in stukken (1,5 kg)
- 2 el bloem
- Olijfolie
- 125 g spekblokjes
- 2 uien fijngesnipperd
- 4 tenen knoflook geperst
- 1 venkelknol fijngesneden
- 1 tl venkelzaad
- Zout en zwarte peper
- 250 ml rode wijn
- 2 el balsamicoazijn
- 1 blik tomaatblokjes van 400 ml
- 400 g cherrytomaatjes gehalveerd
- 100 g kalamata olijven
- 2 takjes rozemarijn blad fijngehakt
- 2 takjes basilicum
Bereidingswijze:
- Bestuif de stukken kip met de bloem en bak ze, in porties, in 2 eetlepels olijfolie rondom bruin aan in een grote ovenvaste braadpan. Leg de kip op een plank of schaal.
- Verhit opnieuw 1 eetlepel olijfolie in de pan. Bak de spekblokjes kort op hoog vuur aan draai dan het vuur omlaag en voeg de ui, de knoflook, de venkel, het venkelzaad en zout en peper toe. Bak 5 minuten.
- Voeg de rode wijn en balsamicoazijn toe en laat tot de helft inkoken. Roer de tomaatblokjes, cherrytomaatjes en rozemarijn erdoor en breng aan de kook. Leg de kip terug in de braadpan en schep om.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C.
- Doe het deksel op de pan, zet in de oven en gaar de kip in circa 1 uur en 15 minuten. Schep voor het serveren de olijven erdoor en de basilicum er over.
- Tip: Je vindt handige filmpjes hoe je een kip moet snijden op YouTube. Geen zin? Vraag het dan je slager. Of gebruik kippenbouten.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
