Wat maakt curry madras zo bijzonder?
Madras curry is een van die gerechten die je keuken vullen met een geur waar je instant honger van krijgt. Denk aan een rijke saus met kerrie, komijn, koriander, knoflook, gember en tomaat, echt een feestje voor je smaakpapillen. De naam ‘Madras’ verwijst naar de Zuid-Indiase stad (nu Chennai), waar deze curry zijn oorsprong vond voordat hij populair werd in de rest van de wereld.
Het geheim van deze curry? De specerijen laten dansen in de pan! Door ze eerst even aan te fruiten in olie komen alle aroma’s vrij, en dat proef je terug in elke hap. En dan de magie van kokosmelk, die maakt het geheel heerlijk romig en in balans.
Zo maak je deze curry helemaal top!
Specerijen laten dansen – Bak ze eerst in olie zodat alle aroma’s vrijkomen.
Kokosmelk voor zachtheid – Dit maakt de saus extra romig en vol van smaak.
Pas de pittigheid aan – Speel met chili voor de perfecte balans.
Serveer met fluffy rijst of naan – Want dippen is altijd een goed idee!

Een curry met karakter
Curry Madras is zo’n gerecht dat je keuken vult met onweerstaanbare geuren en waar je simpelweg niet genoeg van krijgt. Het is warm, kruidig en troostend, perfect voor een doordeweekse avond of om indruk te maken op gasten.
Zet je pannetje op het vuur, laat de specerijen hun werk doen en geniet van een bord vol smaakexplosie!

Snelle Indische curry madras
Ingrediënten
- 150 gr ui in ringen
- olie om te bakken
- 500 gr kipdijfilet in blokjes
- peper en zout
- 1 potje curry madras kruidenpasta Patak's
- 1 tl gember gemalen
- 4 teentjes knoflook geperst
- 1/2 bloemkool in roosjes
- 250 gr sugarsnaps in stukjes
- 1 blik tomatenblokjes 400 gr
- 200 ml kokosmelk 200 ml
- 250 ml kippenbouillon
- 300 gr basmatirijst
- naanbrood optioneel
- verse koriander om te serveren
Zoet-zure komkommer
- 1 komkommer in linten of in plakjes
- 2 el rijstazijn
- 1,5 el suiker
- 2 tl sojasaus
- 1,5 tl sesamolie
- 1 rode peper fijngesneden
Bereidingswijze:
- Verhit een flinke stoofpan met wat olie. Voeg hier de gesnipperde ui aan toe en laat dit even lekker sudderen tot de ui mooi glazig is. Bestrooi de kip met peper en zout.Voeg de kip er aan toe en bak deze even mee.
- Voeg nu de gember, de knoflook en de curry madras kruidenpasta eraan toe en bak dit even mee voor een minuutje of 2.
- Doe nu de bloemkoolroosjes, de sugarsnaps, de bouillon, de kokosmelk en de tomatenblokjes erbij. Breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 15-20 minuten pruttelen of tot de groentes goed gaar zijn.
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voor de zoet-zure komkommer maak je een mix van de rijstazijn, suiker, sojasaus en sesamolie. Doe de komkommer hierbij en laat dit minimaal een half uurtje trekken. Serveer de zoet zure komkommer met de gesnipperde rode ui (of gebruik chilivlokken).
- Serveer de curry met de rijst en de zoetzure komkommer en verse koriander.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.