Hotspot alert! Xi’An Delicious Foods, voor de beste handgemaakte noedels van Nederland

Ik heb een nieuwe hotspot ontdekt, midden in het centrum van Amsterdam, om de hoek van het Leidseplein: Xi’An Delicious Foods. Zo goed als altijd stampvol, nieuwsgierige toeristen, terugkerende locals en met regelmaat een rij voor de deur. De reden voor deze drukte? De hand-pulled noedels waar de chefs meester in zijn.

Xi’An Delicious Foods

Met een grote liefde voor noedels – en dan met name hand-pulled – startte meneer Zhang in 2019 zijn eerste noedelrestaurant in Den Haag: Xi’An. De afgelopen jaren breidde één Xi’An zich uit naar drie en met twee nieuwe locaties in het Amsterdamse is het totale aantal nu vijf. ‘Na in China alles over noedels te hebben geleerd, trok meneer Zhang naar Nederland om zijn eigen plek te openen,’ deelt Peng Fei Chen, manager van de volgeladen vestiging in de Lange Leidsedwarsstraat.

Na een kleine tien minuten wachten in de rij staat er een tafel voor drie klaar. De keuze valt op de spicy sour cucumber en de noodle soup with chicken dumplings, en dan uiteraard met dikke, hand-pulled noedels. In een razendsnel tempo staat er een warme gevulde soep klaar met noedels die tot in de perfectie zijn gekookt.

Noedels uit eigen keuken

Uiteraard vragen wij Chen naar de kunst achter deze noedels waar Xi’An om bekendstaat én hoe we dit thuis klaar kunnen maken. ‘De traditionele Chinese hand-pulled noedels, ook wel La Mian (拉面) genoemd, zijn te herkennen aan de ietwat chewy textuur, vertelt hij. Hij legt uit dat je alleen bloem, water, zout en een beetje olie nodig hebt om de noedels in eigen keuken te maken. Grijp er een kom, deegroller en mes bij en jij maakt ze straks net als bij Xi’an. Weet wel: je hebt geduld nodig. Het water moet er namelijk geleidelijk bij, het deeg moet rusten na het kneden (hoe langer je kneedt, hoe relaxter het deeg). En, zoals de naam al verklapt, alles gebeurt met de hand.

‘Oefening baart kunst’ is de belangrijkste wijsheid bij dit recept. En dat geldt niet alleen voor het maken, maar ook voor het eten. Als we bij Xi’An vragen hoe we het enigszins gracefully kunnen eten, laten ze weten dat je die hoop vooral moet laten varen. Gewoon slurpen en jezelf een beetje helpen met de stokjes.

mm13 miljuschka magazine mil noedels

Zelf hand-pulled noedels maken

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Bakplaat
  • plasticfolie

Ingrediënten

6 porties
  • 400 gr tarwebloem voor brood
  • 1 tl zout
  • 250 ml water lauwwarm
  • Neutrale olie zoals arachide-, koolzaad- of zonnebloem-

Bereidingswijze: 

  • Roer de bloem en het zout door elkaar. Schenk de helft van het water erbij en roer met een houten lepel. Voeg dan de rest van het water toe en roer weer door.
  • Haal het mengsel uit de kom en kneed ca. 10 minuten door met de hand, tot een soepel deeg. (In een staande mixer met een deeghaak gaat het ook heel goed, dan duurt het ongeveer 7 minuten.) Vorm er een mooie bol van.
  • Vet het deeg licht in met olie en verpak in plasticfolie. Laat zo 20 minuten rusten.
  • Bekleed een bakplaat met plasticfolie. Verdeel het deeg in vieren, bewaar het deeg dat je nog niet gebruikt in folie.
  • Rol een kwart van het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 30 x 10 cm. Bestrijk het deeg aan beide kanten licht met olie en leg op de met plasticfolie beklede bakplaat. Doe hetzelfde met de rest van het deeg. Stapel de lappen deeg op met steeds een stuk plasticfolie ertussen. Dek de bovenste ook weer af met folie. Laat het deeg zo minimaal 3 en maximaal 6 uur rusten.
  • Vet een tweede bakplaat of plateau in met olie. Pak een stuk deeg en snijd het in de breedte in 8 gelijke stukken. Pak een stukje vast met twee handen en trek er voorzichtig aan, tot de noedel ongeveer 50 cm lang is. Als het deeg dreigt te breken kun je het op je werkblad leggen en met één hand vasthouden terwijl je er voorzichtig aan trekt. Leg op het ingevette plateau. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de noedels in 2 minuten gaar.

Tip!

De gare noedels kunnen meteen worden gemengd met de saus. Of schep ze over in een kom en schenk er bouillon overheen, voor noedelsoep.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.