Een echte Christmas pudding!
In tegenstelling tot een gewone cake bak je de Christmas pudding niet, maar je stoomt hem. Wel voor 7 uur! Officieel hoor je hier speciale puddingvormen voor te gebruiken. Die had ik echter zelf ook niet meteen bij de hand dus ik gebruikte een ijzeren mengkom om de pudding in te stomen.
Zorg dat je het goed invet. Zonde als je de pudding er straks niet uit krijgt.
Om het te stomen heb je een grote pan nodig. De deksel moet wel op de pan kunnen als de Christmas pudding erin gaat. Het is makkelijk om te doen als je onderin de pan een ijzeren rekje legt waarop je puddingvorm kan komen te staan. Op die manier blijft het boven het water.
De vulling
Het is een totaal andere vulling dan je van een cake gewend bent. Je gebruikt bijna een pond met diverse gedroogde vruchten. Denk aan rozijnen, krenten, cranberries, gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen of ander fruit. Wat je zelf maar lekker vindt. Wel ook belangrijk om ook dit lekker lang te laten marineren in de brandy voor je het verder verwerkt. Druk het stevig in je vorm voor je het inpakt.
Stomen
Ondanks dat je de deksel op de pan hebt verdampt het water natuurlijk wel. Vul het dus regelmatig bij met heet water tijdens de 7 uur. Tenzij je een zelf regulerende stoompan hebt, maar op het gasfornuis kan het ook prima.
Pak de Christmas pudding goed in met twee lagen bakpapier, daaroverheen aluminiumfolie en dat maak je weer vast met slagerstouw.
Check hier alle kerstrecepten.

Hoe maak je een Christmas pudding
Ingrediënten
- 450 gram gemengd gedroogd fruit
- 25 gram sukade
- 1 appel gekookt, zonder schil en klokhuis in kleine blokjes
- 1 el sinaasappelzest
- 0,5 el citroenzest
- 2 el sinaasappelsap
- 1 el citroensap
- 4 el brandy
- 55 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 tl koekkruiden
- 3 tl kaneel
- 110 gram boter heel zacht
- 110 gram donkere basterdsuiker
- 110 gram paneermeel
- 25 gram blanke amandelen grof gehakt
- 2 eieren
Bereidingswijze:
- Meng het gedroogd fruit, sukade, appel, sinaasappel- en citroensap en giet de brandy er overheen. Laat een paar uur of een nacht marineren.
- Meng in een andere kom zelfrijzend bakmeel, koekkruiden en kaneel. Voeg boter, suiker, citroen- en sinaasappelzest, paneermeel en amandelen toe en meng goed. Voeg het gemarineerde fruit met brandy toe en roer door.
- Klop de eieren los en voeg toe aan het mengsel.
- Doe het deeg in een ingevette puddingvorm en duw voorzichtig aan met een lepel.
- Dek de vorm af met 2 lagen bakpapier en een laag aluminiumfolie en bind een keukentouw er een paar keer omheen.
- Plaats de pudding in een stoompan of boven een pan met stoom en laat 7 uur stomen. Let goed op dat het water nooit opdroogt. De pudding wordt donkerbruin als ‘ie gaar is.
- Laat de cake helemaal afkoelen en garneer met poedersuiker en extra amandelen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.