Moussaka uit de Airfryer

55 minuten

Zoals beloofd hebben we ook nu weer een heerlijk recept uit de airfryer. Jouw favoriete buitenlandse gerechten die je nu gewoon thuis kunt maken. Vandaag reizen we af naar het mooie Griekenland en maak ik een van mijn favoriete Griekse gerechten: moussaka uit de airfryer!

Moussaka

Moussaka is een traditioneel gerecht uit de Griekse keuken. Deze heerlijkheid bestaat uit verschillende laagjes van aubergine, aardappelen en gehakt, bedekt met een romige bechamelsaus. Normaal gesproken maak je moussaka in de oven, maar deze keer is de airfryer dus mijn grote vriend. Het fijne aan de airfryer is dat de moussaka een stuk sneller klaar is dan wanneer je het in de oven bereidt. 

Wist je dat moussaka zowel warm als koud wordt gegeten? Restjes kun je de volgende dag dus gewoon zo opeten. 

Variaties 

Er zijn vele varianten van de moussaka. Je kunt deze met en zonder aardappels maken. Ik koos in dit geval voor een versie zonder aardappel, maar wil je dat de moussaka wat steviger wordt dan is het een goed idee om nog een extra laag te maken met (voorgekookte) plakjes aardappel. Aan jou de keus wat je lekker vindt bij deze moussaka uit de airfryer.

Op zoek naar een vegetarische moussaka? Vervang het gehakt dan door een vega variant of voeg extra groenten toe zoals champignons. Dat is even goed genieten. 

Aubergine voorbakken

Ik ben dol op aubergine, maar zorg wel dat je de plakken eerst even voorbakt, anders wordt het taai en niet zo lekker in de ovenschotel. Voorbakken doe je ook in de airfryer. Smeer de plakken in met olijfolie en leg ze in het mandje van de airfryer. Na vijf tot acht minuten komen zijn ze klaar. De precieze bereidingswijze van het recept vind je natuurlijk hieronder. Geniet ervan!

Ook lekker: steak frites uit de airfryer.

Griekse moussaka

Moussaka

Griekse sferen met deze moussaka uit de airfryer!

4.30 van 27 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Griekse keuken
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt half om half
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 glas rode wijn
  • 2 aubergines in plakken van ½ tot 1 cm
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl suiker
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Bechamel
  • 450 ml volle melk
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • Peper en zout
  • 50 gr parmezaanse kaas + extra voor erover

Instructies
 

Instructies

  • Begin met het roosteren van de aubergines in de Airfryer. Smeer de plakken aubergine in met olijfolie en leg de plakken in de Airfryermand. Zorg dat je geen plakken op elkaar legt.
  • Bak ze op 200 graden in 5-8 minuten gaar. Leg apart.
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de rode ui hierin glazig. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en het gehakt. Bak dit rul en voeg dan de rode wijn toe. Laat dit even bakken tot het meeste verdampt is.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, kaneel, suiker en peper en zout toe. Laat het geheel ongeveer 20-30 minuten rustig pruttelen tot het meeste vocht verdampt is.
  • In de tussentijd maak je de bechamel.
  • Hiervoor neem je een steelpannetje en smelt hier de boter in. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot er een roux ontstaat. Laat dit even bakken in het pannetje (maar zorg dat het niet aanbakt!) voor je beetje bij beetje de melk toevoegt. Blijf roeren tot de melk en je bloemmengsel goed gemengd zijn.
  • Breng aan de kook en laat de bechamel indikken. Zodra het op de juiste dikte is haal je de pan van het vuur en voeg de eidooier toe terwijl je goed blijft kloppen. Je wilt niet dat het ei gaat stollen!
  • Voeg de kaas toe en roer het geheel even goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet nu de moussaka in elkaar in een ovenschaaltje. Begin met een laag aubergine, daarop komt een laag gehaktmengsel, dan weer aubergine en je eindigt met de bechamelsaus.
  • Hierover komt weer de extra geraspte kaas.
  • Zet in de airfryer op 160˚C voor ongeveer 20-30 minuten of tot goudbruin en gaar.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.