

Gezouten karamel-appelcake
Ingrediënten
- 125 g boter gesmolten, plus extra om in te vetten
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- ¼ tl zout
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 225 ml melk
- 3 Elstar-appels geschild en in plakjes
Voor de karamel
- 4 el golden syrup
- 175 ml kokend water
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- zoutvlokken
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 180 ºC (hetelucht 160 ºC) en vet de ovenschaal in met boter.
- Doe voor de karamel de golden syrup, het water en de basterdsuiker in een steelpan en breng aan de kook. Blijf al roerend verwarmen tot de basterdsuiker is opgelost en er een karamelachtige saus ontstaat. Dit duurt circa 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de karamel afkoelen terwijl je verdergaat met de cake.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel in een grote kom en voeg het zout en de basterdsuiker toe. Klop in een aparte kom de gesmolten boter, het ei en de melk met een garde glad. Doe de natte bij de droge ingrediënten en meng ze met een spatel. Meng een flinke snuf zoutvlokken door de karamel, proef en breng eventueel verder op smaak met meer zoutvlokken.
- Verdeel de plakjes appel over de bodem van de ovenschaal. Giet eerst de karamel en daarna het beslag over de appels en bak de cake 25-30 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant licht terugveert als je er met je vinger zachtjes in drukt. Lekker met ongezoete geklopte slagroom of ijs.
- Vegetarische recepten
- Cake recepten
- Dessert
- Dieetsoorten
- Makkelijke recepten
- Ovenschotel recepten
- Recepten
- Snelle recepten
- Taart recepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.