Gegratineerde venkel met rode peper

Tijd

Gegratineerde venkel

Venkel is naar mijn mening een enigszins ondergewaarde groente. We eten het wel, maar vooral als salade. Althans ik kan me vergissen maar dat idee heb ik altijd. En dan heb je vervolgens de lovers en de haters.

Want venkel heeft een uitgesproken smaak. En als je niet van anijs houdt, is de kans groot dat je venkel ook graag aan je voorbij laat gaan.

Toch zou ik je dan toch willen vragen om deze heerlijke ovenschotel met gegratineerde venkel eens te proberen. De smaak van rauwe venkel is totaal anders dan de smaak van gegratineerde venkel. Je laat het eerst lekker langzaam smoren in de boter zodat de venkel al grotendeels gaar is voor het de oven in gaat.

Trouwens een tip als je de venkel niet in de oven wilt bereiden of als je geen oven hebt. Als je de venkel in een hapjespan bereidt en smoort in de boter kun je er ook een korst van parmezaanse kaas aan toevoegen in de pan. Laat dit lekker lang meesudderen en de venkel krijgt ook een heerlijke smaak.

Ovenbereiding

Maar voor het gegratineerde effect en dat lekker krokante kaaskorstje heb je natuurlijk wel een oven nodig. Na het smoren verdeel je de venkel over een ovenschaal en zorg je vervolgens dat je er lekker veel geraspte kaas overdoet. Ik gebruik hier vaak lekker pittige oude kaas voor maar als je meer van de jonge kaas bent dan is dat ook prima.

Vervolgens nog een minuutje of twintig in de oven en je hebt een prima gerecht om te serveren aan de kersttafel. Alhoewel je het natuurlijk ook goed op elk ander moment van het jaar kunt maken.

Om het af te maken strooi ik er nog wat fijngemaakte rode peper overheen en wat verse kruiden en dan is het smullen maar van de gegratineerde venkel.

Gegratineerde venkel

Gegratineerde venkel met rode peper

aantal personen: 2 voorbereidingstijd: 15 MINUTEN bereidingstijd: 10 MINUTEN totale tijd: 25 MINUTEN
4.6 van 31 votes
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Bijgerecht
Keuken Hollandse keuken
Porties 2 portie(s)
Calorieën 283 kcal

Ingrediënten
 

  • 2 grote venkelknollen
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 el boter
  • 1 takje verse peterselie
  • 1 rode peper zaadlijsten verwijderd en heel fijn gesnipperd

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Snij de venkel in plakken van ongeveer een centimeter breed. Niet te dik anders garen ze niet goed.
  • Verhit een ruime koekenpan en bak hierin de plakken venkel op rustig vuur gaar. Laat ze even goed stoven en draai om na een paar minuten.
  • Verdeel de venkelplakken over een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Zet in de oven voor ongeveer 20 minuten tot de kaas mooi gesmolten is en goudbruin. Als het nodig is kun je op het laatst nog even de gril erop zetten.
  • Bestrooi voor serveren met de rode peper en de verse peterselie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 283kcalKoolhydraten: 20gProteine: 14gVet: 18gVerzadigde vetten: 10gTrans Fat: 1gCholesterol: 55mgNatrium: 488mgKalium: 1084mgVezels: 8gSuiker: 2gVitamine A: 1085IUVitamine C: 61mgCalcium: 373mgIJzer: 2mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als TV kok, all round food expert bij RTL Boulevard en maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld. Deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.