Fruitige mince pies

Mince pies. Britser kan bijna niet. In december vind je ze overal in Engeland, vaak bij een kopje thee. Wat mince pies precies zijn en hoe je ze maakt, lees je hier!

Wat zijn mince pies?

Deze kleine Britse taartjes zijn gemaakt van knapperig zanddeeg, en hebben een vulling van fijngehakt gedroogd fruit met drank (het ‘mincemeat’). Je kunt ze zowel warm als koud eten. In Engeland kun je mincemeat overal kant-en-klaar kopen, maar zelf maken kan ook. Je kunt hier een recept vinden voor ‘dronken fruit’, dat je hier goed zou kunnen gebruiken. 

Zo maak je ze

Het deeg voor mince pies is een zanddeeg: een mengsel van bloem, boter en suiker dus. Een snuf zout in deeg of beslag helpt om alle andere smaken goed uit te laten komen, dat voeg ik dus vrijwel altijd ook toe. Belangrijk bij zanddeeg is om het niet te lang te kneden. Het gaat erom dat je een kruim hebt dat je net tot bal kunt samenvoegen. Eventueel kun je een drup koud water toevoegen als dat niet gemakkelijk gaat. Vervolgens bekleed je de (goed ingevette!) holtes van de muffinvorm met het deeg. Het mincemeat, het ‘dronken fruit’ dus, gebruik je samen met blokjes appel als vulling, waarna je de taartjes afdekt met een ‘dekseltje’ van deeg. Even bakken, iets laten afkoelen en je Britse decembertreat is klaar!

Fruitige minced pies
Totale tijd50 minuten

Fruitige minced pies

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 150 g koude boter in stukjes
  • 225 g bloem
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • Snufje fijn zout
  • 200 g dronken fruit zie recept affogato, maak een dubbele hoeveelheid van het fruit
  • 1/2 granny smith appel in kleine blokjes
  • 1 ei losgeklopt

Bereidingswijze: 

  • Maal de koude boter met de bloem in een keukenmachine tot kruim. Voeg de suiker en het zout toe en mix even goed door elkaar. Schraap het deeg uit de kom op een werkblad en vorm tot een bol. Verdeel de deegbal in 12 gelijke delen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verdeel elke portie deeg in een tweederdedeel en een eenderdedeel. Gebruik de grotere stukjes deeg om de bodem en zijkanten van 12 siliconen vormpjes te bekleden. Druk daarbij het deeg goed in de vormpjes. Het deeg hoeft niet helemaal tot bovenaan het vormpje te komen; halverwege is hoog genoeg.
  • Roer de appel door het dronken fruit en vul de deegvormpjes met het mengsel.
  • Maak van de kleine stukjes deeg dekseltjes, door ze tot een balletjes te rollen en plat te drukken. Je kunt er ook een vormpjes uit stansen, bijv. een hartje of een ster. Leg de dekseltjes op de fruitvulling.
  • Bestrijk de bovenkanten met het losgeklopte ei. Bak de pies 20 minuten in de oven, laat afkoelen.
  • Tip: Houd je wat vulling over, maak dan een lekkere affogato voor jezelf – een traktatie voor de kok! De vulling is ook lekker met vanillevla als nagerecht.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Fruitige minced pies

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.