Frango piripiri uit Miljuschka Magazine no.11

Met het gloednieuwe Miljuschka Magazine, no. 11, gingen we samen op smakelijke stedentrip. De steden die ik bezocht heb waren: Athene, Kopenhagen, Londen en Lissabon en uit die laatste stad serveerde ik je frango piripiri oftewel een gevlinderde kip met een smakelijke kruidenrub. Hoe je die maakt en hoe je überhaupt een kip vlindert, dat zie je hier. 

Liefs uit Lissabon

Lissabon, stad van fado, trammetjes en terrasjes, maar voor mij vooral van vis-vis-vis. Tienduizend stappen per dag tikken Philip en ik makkelijk aan als we er zijn. Dat is maar goed ook, want tijdens een tripje Lisboa eet ik naast al het goede uit de zee ongeveer evenveel pastel de nata. Die je overigens ook thuis kan maken. Dit is mijn recept voor pastel de nata met een citroen twist.

Frango piripiri

Frango piripiri is een traditioneel Portugees gerecht dat bestaat uit gegrilde kip gekruid met een pittige piri piri saus. “Frango” betekent “kip” in het Portugees, en “piri piri” verwijst naar de kleine, zeer hete chilipepers die in de saus worden gebruikt. Het gerecht is populair in Portugal en in veel voormalige Portugese koloniën in Afrika, zoals Mozambique en Angola.

De piripiri saus bevat meestal ingrediënten zoals chilipepers, knoflook, citroensap, olijfolie en azijn. De kip wordt vaak gemarineerd in deze saus en vervolgens gegrild tot het gaar en licht verkoold is. Frango piri piri wordt vaak geserveerd met bijgerechten zoals frietjes, rijst of een frisse salade. Het gerecht staat bekend om zijn pittige en smaakvolle karakter.

Kip vlinderen

Voor de frango piripiri moet de kip dus gevlinderd worden, dit doe je omdat hij dan meer hitte van de bakplaat krijgt én sneller klaar is. Maar hoe doe je dat nu zo’n kip vlinderen? Let me tell you. 

  1. Dep de kip droog met keukenpapier.
  2. Plaats de kip met de borst naar beneden op een snijplank.
  3. Gebruik een scherpe keukenschaar om de ruggengraat langs beide kanten los te knippen.
  4. Verwijder de ruggengraat.
  5. Vouw de kip open en draai hem om, zodat de borst weer naar boven wijst.
  6. Druk stevig op het borstbeen met de palm van je hand totdat het breekt en de kip platligt.

Klinkt het nog steeds ingewikkeld? Bekijk dan even mijn video hieronder dan laat ik het zien. 

 

 

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.