Eikhaas
De meeste paddenstoelen schieten rond de maand oktober uit de grond. Dat geldt ook voor de eikhaas, de paddenstoel waar ik een steak van maak. Anders dan andere paddenstoelen, groeit eikhaas aan de voet van levende eikenbomen. Het is en veilige paddenstoel om te eten, maar pluk ze vooral niet zelf. Haal ze net als ik in een groentespeciaalzaak of bestel ze eenvoudig online. Niet geheel onbelangrijk: de rijke en nootachtige smaak. Extra lekker als je ‘m knapperig bakt en dat gaat weer heel goed samen met de smaak en texturen van de andere elementen uit dit gerecht.
Regenboog snijbiet: bijzondere groenten
De eikhaassteak serveer ik met regenboog snijbiet. Familie van de biet, maar dan net even anders. Je herkent ‘m aan de felle kleuren, variërend van felrood tot aan geel en het smaakt een beetje naar spinazie. De regenboog snijbiet vind je helaas niet tussen het groentevak van de supermarkt. Neem voor deze bijzondere groente een bezoek aan de groentespeciaalzaak of natuurwinkel.
Eikenhaassteak met polenta en snijbiet maken
Ik begin met de polenta, een soort gemalen graan. Daar maak ik puree van door het met groentebouillon aan de kook te brengen. Haal na 15 minuten van het vuur en roer er boter, nootmuskaat en versgemalen peper door. De eikhaas snijd je in stukken en die bak je mooi krokant. De snijbiet kook je in enkele minuten gaar en zacht.
Time to serve. Haal het aantal diepe borden uit de kast en maak er een mooi opgemaakt feestje van.
Tip! Vegan proof én lactosevrij
Mag je, om welke reden dan ook, geen lactose tot je nemen? Of ben je vegan? Vervang dan de boter uit dit recept voor olijfolie of een plantaardige olie.
Natuurlijk is dit niet de enige plantaardige optie voor kerst. Probeer ook eens deze geroosterde rode kool met dukkah.


Eikhaas met polenta en snijbiet
Ingrediënten
- 150 gr fijne maispolenta
- 1,2 l groentebouillon
- 25 gr roomboter
- 1/4 versgeraspte nootmuskaat
- 1 stuk eikenhaas ca. 600 gram, groentespeciaalzaak of online te bestellen
- 3-4 el olijfolie extra, voor serveren
- 250 gr regenboogsnijbiet groentespeciaalzaak of natuurwinkel
- zoutvlokken
- 4 takjes marjoraan of oregano
Bereidingswijze:
- Breng in een pan (met dikke bodem) de polenta met de groentebouillon aan de kook. Kook de polenta al roerend in ca. 15 minuten gaar. Roer er van het vuur af de boter en nootmuskaat door. Breng op smaak met royaal versgemalen peper.
- Snijd de eikhaas in 4 stukken (steaks). Verhit de olie in een hapjespan en bak de paddenstoelensteaks in ca. 8 minuten krokant. Keer ze halverwege.
- Kook intussen de snijbiet in kokend water met zout in 4 minuten gaar en zacht.
- Verdeel de warme polenta over 4 diepe borden en schep de snijbiet erbij. Leg in het midden van de borden een eikhaassteak, besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met wat zoutvlokken. Garneer met de blaadjes van de takjes marjoraan.
Tip!
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Feestdagen recepten
- Herfst
- Kerst hoofdgerechten
- Kerstrecepten
- Seizoensrecepten
- Vegan recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.