Wat is Orzo?
Orzo is zoān keukengeheim dat je leven een stuk simpeler Ć©n lekkerder maakt, echt zoān alleskunner waar je blij van wordt. Het lijkt op rijst, maar het is eigenlijk een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. En dat maakt het dus ideaal: het kookt snel, meestal in een minuut of 8, en neemt alle smaken op van wat je erbij gooit. Orzo is een pastasoort die eruitziet als rijstkorrels. Het is gemaakt van tarwe en heeft een stevige textuur. Het leuke aan orzo is dat het de smaak van andere ingrediĆ«nten goed absorbeert. In dit gerecht voegt de orzo een heerlijke romigheid toe aan het gerecht, terwijl het toch zijn eigen unieke smaak behoudt! Klinkt super toch!
Lekker gezond
Ik ben gek op zalm, niet alleen omdat het mega gezond is. Natuurlijk, het bevat omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor een gezonde hersenfunctie en hartgezondheid, en bovendien zit zalm boordevol eiwitten, wat helpt bij spierherstel en -opbouw, maar het is vooral heel erg lekker en licht.

Extra lekker
Wat dit gerecht extra lekker maakt, is de toevoeging van roomkaas. Deze romige kaas geeft het gerecht een heerlijke smaak en textuur. Samen met de frisse citroensap voegt het een verrassend vleugje zuurheid toe aan het geheel.
Dit eenpansgerecht is niet alleen lekker, maar ook erg veelzijdig. Je kunt variƫren met groenten afhankelijk van wat je in huis hebt. Courgette is een uitstekende keuze omdat het snel gaar is en een heerlijke smaak heeft wanneer het wordt gebakken. De zachte en sappige stukjes courgette voegen een lekkere textuur toe aan het gerecht. Heerlijk!
Meer makkelijke maandagen? Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept. En daarom schreef ik Makkelijk met Miljuschka! In dit boek ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak. Van doordeweekse maaltijden die in een halfuur op tafel staan tot zondagse showstoppers die een eitje zijn.

Eenpansgerecht met orzo en zalm
Ingrediƫnten
- 1 ui
- 2 courgettes bijvoorbeeld groen en geel
- 2 el olijfolie
- 300 gr orzo
- 1 blik tomatenblokjesĀ Ć 400 gĀ
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 750 ml groentebouillon
- 75 gr roomkaas
- 4 zalmfilets c.a. 100-150 g per stuk
- 4 takjes dille
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Snijd de ui fijn. Snijd de courgettes in plakjes. Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui 2 minuten. Voeg de courgette toe en bak 4 minuten mee. Voeg de orzo toe en bak al roerend 1 minuut mee.Ā
- Voeg de tomatenblokjes, het paprikapoeder en de bouillon toe. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door. Draai het vuur laag, heg het deksel op de pan en kook 2 minuten.Ā
- Roer de roomkaas door de orzo en leg de zalm erop. Doe het deksel er weer op en gaar nog 6-8 minuten verder. Ā
- Snijd ondertussen de dille grof. Snijd de halve citroen in parten.Ā
- Haal de zalm met een vork een beetje uit elkaar zodat er grote vlokken ontstaan. Bestrooi de orzo met de dille. Garneer met partjes citroen.Ā

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka