Wat is Orzo?
Orzo is een pastasoort die eruitziet als rijstkorrels. Het is gemaakt van tarwe en heeft een stevige textuur. Het leuke aan orzo is dat het de smaak van andere ingrediënten goed absorbeert. In dit gerecht voegt de orzo een heerlijke romigheid toe aan het gerecht, terwijl het toch zijn eigen unieke smaak behoudt.
Lekker gezond
Ik ben gek op zalm, niet alleen omdat het mega gezond is. Natuurlijk, het bevat omega-3-vetzuren, die essentieel zijn voor een gezonde hersenfunctie en hartgezondheid, én bovendien zit zalm boordevol eiwitten, wat helpt bij spierherstel en -opbouw, maar het is vooral heel erg lekker en licht.
Extra lekker
Wat dit gerecht extra lekker maakt, is de toevoeging van roomkaas. Deze romige kaas geeft het gerecht een heerlijke smaak en textuur. Samen met de frisse citroensap voegt het een verrassend vleugje zuurheid toe aan het geheel.
Dit eenpansgerecht is niet alleen lekker, maar ook erg veelzijdig. Je kunt variëren met groenten afhankelijk van wat je in huis hebt. Courgette is een uitstekende keuze omdat het snel gaar is en een heerlijke smaak heeft wanneer het wordt gebakken. De zachte en sappige stukjes courgette voegen een lekkere textuur toe aan het gerecht. Heerlijk!
Meer makkelijke maandagen? Ik ken de ratrace van het dagelijks leven, waardoor het avondeten er vaak even snel tussendoor piept. En daarom schreef ik Makkelijk met Miljuschka! In dit boek ontdek je de magie van koken met minimale moeite en maximale smaak. Van doordeweekse maaltijden die in een halfuur op tafel staan tot zondagse showstoppers die een eitje zijn.


Eenpansgerecht met orzo en zalm
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 courgettes bijvoorbeeld groen en geel
- 1-2 el olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes à 400 g
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 300 g orzo
- 750 milliliter groentebouillon
- 4 zalmfilets c.a. 100-150 g per stuk
- 2 citroenen
- 100 g roomkaas
- 4 takjes dille
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Haal de schil van de ui en hak fijn. Snijd de courgette in plakjes. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en fruit de ui 1 minuut op laag vuur. Voeg de courgetteplakjes toe en bak ze in 3-4 minuten rondom lichtbruin.
- Schenk de tomatenblokjes in een ruime diepe koekenpan of hapjespan, voeg gerookt paprikapoeder en de orzo toe en roer door. Schenk de groentebouillon er bij en kook 6 minuten tot de orzo bijna gaar is en de bouillon bijna is ingekookt.
- Leg de stukken zalm er op, rasp 1 citroen er over en leg de deksel op de pan. Stoom de vis in 7-8 minuten gaar (dit ligt aan de dikte van de zalm, wanneer je de zalm met een mes in vlokken uit elkaar kunt halen is de zalm gaar).
- Haal de zalm met een vork los zodat er vlokken ontstaan, schep samen met de roomkaas door de orzo. Breng op smaak met peper en zout. Hak de dille fijn en strooi samen met nog wat citroenrasp over de orzo.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.