We gaan op reis! Ik ben dankzij de zevende editie van mijn magazine met het thema joie de vivre helemaal in de Franse sferen. Elke week maak ik dan ook een digitaal tripje naar le France. Ik duik in de culinaire provincies en zet elke week één provincie in de spotlight. Vorige week reisden we af naar de altijd sprankelende Champagne-regio en deze week reizen we door naar de Bourgogne. Ga jij binnenkort naar Frankrijk? Hier vind je de mooiste plekjes, lekkerste gerechten en nog veel meer.
De Bourgogne
Bourgondië – Frans: Bourgogne -, het land van wijn, kaas en héél veel eten. Het is de regio in Frankrijk waar je naar toe gaat als je niet bang bent om wat kilo’s aan te komen. Ze zijn daar namelijk niet zuinig met hun eten en drinken! Maar hé, wie wil er nou afvallen tijdens vakantie?
De regio heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie, toen de regio bewoond werd door de Kelten. Later werd het gebied veroverd door de Romeinen en vervolgens geregeerd door verschillende Europese monarchieën. In de middeleeuwen werd Bourgondië een belangrijk centrum van handel en cultuur, en het was in deze tijd dat de beroemde wijnen van de regio begonnen te ontstaan.
Terwijl de wijnen tegenwoordig bekendstaan om hun hoge prijs, is de keuken gelukkig zeer toegankelijk. Je vindt er restaurants met Michelin-sterren, maar ook kleine cafés en brasseries waar je voor een prikkie kunt eten. De bourgondische keuken is net zo divers als haar wijnen en staat bekend om de lokale producten die gebruikt worden om de meest verrukkelijke gerechten te maken. Van terrines tot rundvlees en vis, ze weten er wel raad mee. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kaas, mmm!
Als je van lekker eten houdt en niet bang bent om een extra rondje in de sportschool te moeten doen na je vakantie – die boeuf bourguignon, pôchouse en kaas gaan een mens natuurlijk niet in de koude kleren zitten – dan is Bourgondië een dikke vette aanrader.
Wijnen uit de Bourgogne
In deze regio weten ze hoe ze een goede fles wijn moeten maken. Bourgogne is een van de meest prestigieuze wijnregio’s ter wereld en de wijnen staan bekend om hun complexiteit en elegantie. Als je dacht dat Bordeaux de enige plek was waar goede wijn te vinden is, dan moet je je mond spoelen met wijn uit de Bourgogne! Met maar liefst 37 Grand Crus – het hoogste aantal appellations in Frankrijk – heeft deze regio een reputatie hoog te houden.
Als we het hebben over de wijnen uit Bourgogne, dan kun je niet om Pouilly Fuissé heen. Dit is een witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif, die niet verward moet worden met zijn neefje Pouilly Fumé uit de Loire-vallei – die gemaakt wordt van Sauvignon Blanc druiven. En als je denkt dat zoete wijn niet aan jou besteed is, dan moet je absoluut de lokale specialiteit, Ratafia, eens proberen. Het is een versterkte wijn met een fruitige smaak die de perfecte afsluiter is na een zalig Bourgondisch diner.
Toerisme
Naast de wijnen is de Bourgogne ook een populaire toeristische bestemming vanwege zijn prachtige landschappen en historische bezienswaardigheden. De regio heeft veel charmante dorpjes en steden, waaronder Dijon, de voormalige hoofdstad van Bourgondië, maar ook andere bezienswaardigheden zoals het Parc naturel régional du Morvan, een beschermd natuurgebied met prachtige bossen, meren en rivieren, en de vele kastelen en abdijen die verspreid liggen over de regio.
Historische steden
Laten we beginnen met Dijon – en nee, ik bedoel niet de mosterd. Dijon is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en een charmante oude vibe. Bezoek het Palais des Ducs de Bourgogne, de kathedraal van Saint-Bénigne en het Place de la Libération voor een fantastisch uitzicht. En als je van mosterd houdt, sla dan vooral een paar potten in voor thuis, leuk als een heerlijk souvenir – of om op je hotdog te smeren.
Kom ik toch weer even terug bij de wijn, daar kun je tenslotte niet omheen tijdens een reis naar deze regio. Want wat is er beter dan een bezoek aan Beaune, de hoofdstad van de wijnstreek? Hier vind je talloze wijnhuizen waar je de beste wijnen uit de regio kunt proeven. En als je het zat – of té zat – bent om te proeven (geen oordeel hier), dan kun je altijd een wandeling maken op de Rempart Madeleine of een bezoekje brengen aan het Belfort van Beaune.
Maar wacht, er is meer! Wat dacht je van het charmante stadje Vézelay – ook wel de parel van de Morvan genoemd -,met zijn prachtige basiliek en middeleeuwse sfeer? Of het pittoreske Autun, met zijn prachtige kathedraal en Romeinse overblijfselen? En sla ook Avallon niet over, met zijn oude stadsmuren en gezellige marktplein is ook deze zeker een dagtripje waard.
Bourgogne: een culinair walhalla
Een bourgondiër is – behalve een inwoner van de gelijknamige regio – een persoon die houdt van de geneugten van het leven, waaronder vooral culinaire genoegens. Al sinds mensenheugenis is de Bourgogne de bakermat van de Franse gastronomie. En dat is niet voor niks, want bij nergens anders in Frankrijk is er zoveel natuurlijke rijkdom als hier.
Er zijn zoveel lokale specialiteiten waar je van kunt genieten, dus ik zal mijn best doen om ze kort en krachtig te beschrijven.
Ken je klassiekers
Laten we beginnen met Dijon mosterd, een must-have voor fijnproevers over de hele wereld. Het komt uit de gelijknamige stad in Bourgogne en heeft een verfijnde smaak die je doet denken aan de zonnige dagen op het Franse platteland. Pro-tip: als je het niet op je hotdog smeert, gebruik het dan als een excuus om je wijnglas (bij) te vullen.
Nu we het toch hebben over wijn, kunnen we het dan ook even hebben over Kir, een populair lokaal aperitief. En nee, het drankje dankt haar succes niet aan Emily in Paris, maar de meid heeft het ongetwijfeld opnieuw op de kaart gezet. Het is gemaakt van Crème de Cassis, een likeur gemaakt van zwarte bessen die op grote schaal worden verbouwd rond Dijon, en witte wijn. Kir Royale is een upgrade van Kir, gemaakt met Champagne en Crème de Cassis. Zelfs als je geen wijnliefhebber bent, zal je deze kunnen waarderen.
Lokaal genot
En dan is er het gevogelte uit Bresse AOC, of poulets de Bresse. Deze kippen krijgen een heuse VIP- behandeling. Niks geen kleine hokjes voor deze diva’s. De dames worden gehouden in een met gras begroeide, open uitloop met een minimum van 10 vierkante meter per vogel en hun dieet bestaat uit biologische maïs en verse melk. Het zijn de gelukkigste kippen ter wereld! Hun vlees wordt gebruikt in zalige gerechten als coq au vin, dat gestoofd wordt in een smakelijke Bourgondische wijn. Echt, als je ooit de kans krijgt om dit gerecht te proeven, doe het!
Niet alleen de kippen zijn hier van topklasse, ook het rund is van superieure kwaliteit. Charolais de Bourgogne, het lokale Franse runderras staat bekend om hun vlees van topkwaliteit en wordt gebruikt in niet minder dan het iconische gerecht boeuf bourguignon, dat al meer dan een eeuw in Bourgogne wordt gemaakt.
Meer is meer
Maar we zijn er nog niet, want zoals het het échte Bourgondië betaamt vloeit de wijn hier rijkelijk en is het culinaire aanbod overvloedig. Zo zijn er nog de heerlijke Gougères, hartige kaasgebakjes die perfect passen bij , je raad het al, een glas wijn. Pôchouse – een stoofpotje van vis bereid in witte wijn, oef en meurette – gepocheerd ei in rode wijnsaus met spek en paddestoelen. Klinkt gek, maar is echt mega!
Maar er is meer. Echt? Oui! Ik maak tenslotte nooit grappen over eten. Want wat mag er niet ontbreken? Fromage natuurlijk. Geen enkele maaltijd in Bourgondië is compleet zonder te genieten van verschillende lokale kazen, die een hoofdbestanddeel zijn van het regionale dieet. Enkele beroemde Bourgondische kazen zijn Époisses, Soumaintrain, Aisy Cendré en Charolais. Minder bekend, maar absoluut de moeite waard is Saint-Florentin, een rauwmelkse kaas met gewassen korst, die prominent aanwezig is in de Bourgondische keuken en erg goed samengaat met een fijn glas Chablis. Just so you know.
And last but not least: de zoete verleiding, ook dat doen ze hier goed. Ze zijn hier dol op nonnettes, gekruide peperkoekkoekjes gevuld met sinaasappeljam. Tartouillat is een traditioneel Bourgondisch fruitdessert met gebakken vla, meestal gemaakt met gesneden peren, appels of zwarte kersen. Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je snapt, deze mensen weten hoe je moet leven als een god(in) in Frankrijk!
Dus, als je ooit in de Bourgogne bent, neem dan de tijd om te genieten van al deze lokale specialiteiten. Je zult niet teleurgesteld worden! En als je dat wel bent, bel mij dan en ik zal het met liefde voor je opeten.
Lekker bourgondisch
Dus daar heb je het – mijn top tips voor een bezoekje aan de Bourgogne. Of je nu van wijn, geschiedenis of mosterd houdt, deze regio heeft mega veel te bieden. En als je geen van deze dingen leuk vindt, nou ja, dan kun je altijd nog genieten van het prachtige landschap en de vriendelijke mensen. Veel plezier en Santé!