Bij een hamburger denk je misschien meteen aan bakken in een pan of grillen op de barbecue, maar wist je dat je dit iconische broodje ook heel goed kunt bereiden met behulp van de Airfryer? Ik vertel je hoe.
Iconisch erfgoed
De oorsprong van de hamburger gaat way back tot het Mongoolse Rijk van de dertiende eeuw, maar volgens veel Amerikanen begint ‘de echte’ geschiedenis van de lekkernij in hun land. Best begrijpelijk ook als je erover nadenkt dat ze in the States zo’n 50 miljard hamburgers per jaar wegknagen. Volgens anderen behoren de werkelijke credits toch echt toe aan the Germans – maar heel eerlijk, het zal mij een worst wezen.
Inmiddels is de hamburger een wereldwijd succes. Maar wie had gedacht dat daardoor de hamburger een uitontwikkeld broodje is, komt van een koude kermis thuis. Er komt regelmatig een nieuwe ‘variant’ van dit icoon op de markt en daar is helemaal niets mis mee, want zo is er een hamburger voor iedereen.

Duitse vega-hamburger uit de Airfryer
Hamburgers smaken natuurlijk het lekkerste als je ze zelf vers maakt. En doe je dit met behulp van de Airfryer dan gril je je (vega)burger ook nog eens vetarm.
Ik geef je deze keer mijn favoriete recept voor een eenvoudige Duitse vega-hamburger uit de Airfryer XXL. Ik serveer die het liefst met een goede plak cheddar kaas en gekaramelliseerde uitjes. Ook lekker: serveer hem met je favoriete (groente)friet of een gepofte aardappel met zure room.

Duitse vega hamburgers uit de Airfryer
Ingrediënten
- 1 grote ui in dunne ringen
- 1 tl suiker
- 1 tl olijfolie
- peper en zout
- 500 g vegetarische gehakt bijv. mince van Beyond Meat
- 4 plakken cheddarkaas of Gruyère/Fontina
- 4 hamburgerbroodjes gehalveerd
- 4 el mayonaise
- 1 el mosterd
- 1 el honing
- 4 blaadjes kropsla
- 4 el zuurkool optioneel
Bereidingswijze:
- Begin met het karamelliseren van de ui. Bak de uienringen aan in een droge (!) koekenpan tot ze licht bruin zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Zet het vuur laag en voeg de suiker, olijfolie en een snufje zout toe. Laat de uien stoven tot ze zacht zijn, ongeveer 3 minuten. Voeg een eetlepel water toe, mochten de uien te erg aanbakken. Haal de uien uit de pan zet even weg.
- Bestrooi het vegetarische gehakt met peper en zout en vorm er met je handen vier burgers van. Bak ca. 7 minuten in de Airfryer op 200 graden. Leg de laatste minuut de kaas op de burgers. Leg de broodjes ernaast om kort mee te toasten.
- Meng intussen de mayonaise, mosterd en honing tot een gladde saus. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
- Bestrijk de geroosterde hamburgerbroodjes met de honingmosterdsaus. Verdeel er de kropsla, gekaramelliseerde ui, zuurkool en burgers met kaas over.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.