Deze ingrediënten mag je nooit rauw eten en waarom

Bij ‘rauw’ denk je misschien meteen aan ‘gezond’. Dat is ook zeker het geval bij veel groente, zoals tomaatjes (hoewel, daarover later meer), komkommer of paprika. Toch kun je niet alles zomaar rauw in je mond stoppen, om verschillende redenen. In dit artikel leg ik uit welke ingrediënten die je beter eerst even kunt garen. En dat zijn niet alleen groente. Er staat ook een onverwacht ingrediënt in dit lijstje. Lees snel verder!

In the mix

Over het algemeen geldt voor groente: hoe meer, hoe beter en hoe gevarieerder, hoe beter. Dan is het dus een goed idee om ze zowel rauw als gegaard te eten, want op die manier krijg je de meeste verschillende soorten voedingsstoffen binnen. Rauwe groente kun je makkelijk als tussendoortje of bij je lunch eten of toevoegen aan smoothies, en ze zijn daarmee een waardevolle bijdrage aan je dagelijkse portie groente. Toch is er een ‘maar’.

Groente die je beter niet rauw kunt eten

Namelijk: niet alle soorten groente zijn geschikt om rauw te eten. In sommige groente zitten van nature gifstoffen, die ze in de natuur beschermen tegen ziektes en dieren en insecten die ze willen opeten. Die gifstoffen zijn voor mensen niet schadelijk omdat het om hele kleine hoeveelheden gaat, maar het is slim om groente met die gifstoffen wél even te verhitten. Na verhitting worden de gifstoffen in groente onschadelijk en kun je ze meteen gerust hart eten. Deze groente kun je beter even verhitten voordat je ze gaat eten:

  • Aardappel
  • Aubergine
  • Cassave of maniok
  • Doperwten, snijbonen, sperziebonen, sojabonen (edamame) en tuinbonen
  • Paddenstoelen

paddenstoelen

Haal meer uit je groente

Soms is het eten van sommige producten niet zozeer giftig, maar kun je de opname van voedingsstoffen versterken door het te verhitten. Dit is het geval met lycopeen, een antioxidant die onder andere in tomaten zit. Je kunt dit stofje beter opnemen als de cellen van de groente kapot zijn. Dat is ook de reden dat tomatenpuree heel goed voor je is. Je lichaam kan de antioxidanten uit tomatenpuree beter opnemen dan die van een verse tomaat. Hetzelfde geldt voor provitamine A, dat ook wel bètacaroteen genoemd wordt. Dit zit onder andere in wortels, en kan gemakkelijker worden opgenomen door je lichaam als de wortel verhit is geweest.

Kook groente in weinig water

Een veelgehoord argument vóór het rauw eten van groente is dat er op die manier geen voedingsstoffen verloten gaat. Klopt natuurlijk. Als je groente wel wilt garen, zeker die uit het lijstje hierboven, kun je dat het beste doen in weinig water. Op die manier gaat er zo min mogelijk goeds verloren in het water. Stomen of kort roerbakken zijn daarmee ook goede methodes om groente te garen.

Rauwe eieren: verstandig of niet?

Over het eten van rauwe eieren lopen de meningen nogal uiteen. Waar de een al rode vlekken zijn haar nek krijgt van het idéé van rauw ei, eet de ander vrolijk een steak tartaar (rauw vlees) met een rauwe eidooier. Het Voedingscentrum raadt rauwe eieren af voor kwetsbare groepen. Daaronder vallen zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Dit geldt dus ook voor dingen als tiramisu, chocolademousse en mayonaise. En: rauw deeg of beslag met ei erin is daarom ook niet zo verstandig om in grote hoeveelheden te eten. Dat is verrassend genoeg niet alleen vanwege het ei, maar ook vanwege de bloem.

ei

Deegliefhebbers opgelet

Jawel: ook in bloem kan de E. coli-bacterie zich schuilhouden, waarvan je flink ziek kunt worden. Hoewel dit zeldzaam is, is het wel handig om dit in je achterhoofd te houden. Geen grote hoeveelheden rauw deeg eten is dus verstandig, hoewel je dat waarschijnlijk al niet van plan was. In kant-en-klaar cookie dough of in ijs met cookie dough wordt de bloem eerst behandeld, wat dat helemaal veilig maakt om te eten.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.