Guys, ik heb weer een te gek dessert voor jullie: Eton mess met bramen! Deze Britse klassieker is echt perfect voor de zomer. Het is supersnel klaar en makkelijk te maken, maar het resultaat is AMAZING. Trust me, dit wil je proeven!
Eton Mess: een beetje geschiedenis
Voordat we de keuken in duiken, eerst even een kleine geschiedenisles. Want waar komt deze romige traktatie eigenlijk vandaan? De oorsprong van Eton Mess ligt – je raadt het al – op Eton College, één van de meest prestigieuze jongensscholen in Engeland. Het verhaal gaat dat de dessertkom met aardbeien, room en meringue per ongeluk omviel, waardoor alles door elkaar ‘messte’. Maar geen paniek, want de leerlingen vonden het een mega succes. En zo is deze heerlijke mix van texturen en smaken uitgegroeid tot een ware Britse traditie.
Eton Mess met een twist
Traditioneel wordt Eton Mess gemaakt met aardbeien, maar ik vond het tijd voor iets anders. Bramen! Deze prachtig paarse bessen geven een heerlijke frisse twist aan het dessert. Bovendien kun je eindeloos variëren met dit recept. Geen meringue in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld (verkruimelde) cantuccini koekjes of een ander lekker koekje. Het resultaat is toch altijd om je vingers bij af te likken.
Varieer erop los
Het mooie van Eton mess is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Eigenlijk kun je alle kanten op, zolang je de heilige drie-eenheid van room, vruchten en meringue maar behoudt. Probeer bijvoorbeeld eens:
-
Eton mess met aardbeien en een scheut Limoncello
-
Een tropische variant met mango, passievrucht en kokos
-
Eton mess met stoofpeertjes en speculaaskruiden voor een winters dessert
-
Maak het extra feestelijk met gekaramelliseerde noten en chocoladekrullen
Ik ben benieuwd met welke smaakcombinaties jij op de proppen komt. Laat het me vooral weten, ik ben altijd in voor nieuwe ideeën!
Dus waar wacht je nog op? Ren naar de supermarkt, grab die ingrediënten en ga aan de slag. Wedden dat dit jouw nieuwe signature dessert wordt waar iedereen je om zal benijden? Geloof me, met zo’n beauty van een Eton mess steel jij gegarandeerd de show!

Eton mess met bramen – supersnel en makkelijk
Ingrediënten
Ingrediënten
- 200 gr bramen
- 250 ml slagroom
- 4 el lemoncurd
- 1-2 el suiker optioneel
- 50 gr mini meringue koekjes meringuettes
- 1 takje munt
Bereidingswijze:
Instructies
- Klop de slagroom met de lemoncurd en eventueel de suiker stijf. De lemoncurd is ook al zoet dus check even of het nog wat nodig heeft.
- Neem 4 mooie glazen en begin met een laagje verkruimelde meringue.
- Daarop doe je de bramen en daarop slagroom.
- Dit herhaal je voor twee lagen en top het geheel met verse muntblaadjes

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.