De oliebollen zijn er! De grootste trends van 2025

Ja hoor, ik wist niet wat ik zag toen ik vorige week de eerste oliebollenkraam tegenkwam. Het is oktober! En toch: de geur van versgebakken deeg, een snufje kaneel en dat knapperige randje… daar smelt je toch van? Ja, ik wel! De oliebol is niet meer alleen iets voor oud en nieuw, het is iets waar iedereen onwijs gelukkig van wordt, de hele winter door. En geloof me, dit jaar zijn ze lekkerder, creatiever en verrassender dan ooit. Hierbij de trends van dit jaar.

De klassieke oliebollen 

Laten we eerlijk zijn: er gaat niets boven die klassieke oliebol. Maar zelfs die ouderwetse variant heeft een mini make-over gekregen. Bakkers spelen met de structuur: luchtiger deeg, iets minder vet, en net dat tikje vanillesuiker of sinaasappelschil erin. De bedoeling? Dat die oliebol voelt als een traktatie, maar smaakt als een warme knuffel. 

En eerlijk, als je hem nog warm eet, poedersuiker op je neus, kopje koffie erbij… ja hoor, gelukkiger krijg je mij niet. Zelf maken? Dat doe je met dit recept.

Trends van het moment: pistache & matcha

De smaaktrends van 2025 zijn helder: groen, fris en een tikkie chique. Denk aan pistache, matcha en baklava. We zien ze niet alleen op TikTok, maar ook in de oliebollenkraam. Jawel, in 2025 krijgt de oliebol een groene make-over.

De pistache-oliebol is inmiddels een grote hype: zachtgroen vanbinnen, vaak gevuld met een romige pistachecrème en afgetopt met gehakte nootjes. Luxe, decadent, en vooral, BIZAR lekker.  

En dan heb je de matcha-oliebol…. de Japanse theepoeder geeft een subtiel bittertje dat perfect combineert met het zoete deeg. Een beetje poedersuiker erop en je hebt een bol die net zo mooi is als hij smaakt. Onweerstaanbaar lekker. Ga het zelf maar proeven!  

De belegde oliebollen trend 

Waarom zullen we die oliebol alleen eten als zoete traktatie? Foodie Lynn van de Vorst, belegt haar oliebol gewoon als een broodje. Je denkt misschien: “Een oliebol als broodje?” Maar geloof me, het werkt. De resultaten zijn bizar lekker. 

We zien oliebollen doormidden gesneden, licht getoast, en belegd alsof het een sandwich is. Ik heb mijn brein ook even aan het werk gezet en moest denken aan: 

  • Gesmolten kaas met crispy chili oil: zout, pittig, vet, zoet, het hele smaakpallet in één hap. 
  • Roomkaas met zalm en dille: een soort kerstbrunch meets Oud & Nieuw. 
  • Pulled pork met barbecuesaus: comfortfood deluxe. 

Het geheim? De oliebol zelf is neutraal genoeg om te combineren met hartige smaken, zeker als je hem iets minder zoet maakt. Zo wordt het ineens een soort fleeky briochebroodje met een feestelijke twist. 

Oliebollen trends 

Oliebollen worden gepresenteerd als culinaire creaties. Natuurlijk is die ‘gewone’ oliebol of met krenten nog steeds hartstikke lekker. Maar mensen willen MEER! Oliebollen met matcha, pistache, Lotus, Oreo. Je ziet het allemaal voorbij komen. De oliebol is niet meer zomaar een snack. Het is een bol waar je alle kanten mee op kan. En dat is precies waarom we ze nu al overal zien. Mij hoor je niet klagen! Je zou kunnen zeggen dat oliebollen de eerste donuts van de wereld waren, maar nu krijgen de oliebollen dus een donuts make-over qua vullingen en smaken.

@delanos.gebakkraam

“Nieuwe verslaving gevonden 🤫 Lotus Biscoff oliebol met witte chocola – probeer het op eigen risico 👀”#foodtok #soundstrending #biscoff #fyp #foryou

♬ original sound – casey

Vroeg? Misschien. Lekker? Absoluut!  

Tuurlijk, het is nog maar oktober. Maar zeg nu zelf: waarom wachten tot december om iets lekkers te eten dat je blij maakt? De oliebol is een stukje nostalgie in een servetje en blijkbaar hebben we daar tegenwoordig het hele jaar door behoefte aan. 

Dus ja, de oliebollen zijn er weer. En ze zijn hipper, groener en spannender dan ooit. Of je nu team klassiek bent of team “doe-er-chili-olie-op”, één ding is zeker: dit jaar rollen we met volle mond het nieuwe jaar in. 

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.