Waar komt de crispy rice salad vandaan?
Hoewel crispy rice salad tegenwoordig een populair gerecht is in hippe restaurants en foodblogs, kent het concept van knapperige rijst een rijke en diverse geschiedenis die teruggaat naar verschillende culinaire tradities. Het is eigenlijk een samensmelting van technieken en smaken uit meerdere keukens over de hele wereld! Gaaf he?
Waarom is crispy rice salad zo bijzonder?
Deze salade is een ultieme combinatie van smaken, texturen en technieken. Het geheim zit in de knapperige rijst, een techniek die zijn oorsprong vindt in verschillende keukens. Denk bijvoorbeeld aan de verbrande rijst uit de Perzische keuken, oftewel tahdig, of de knapperige laag in Koreaanse bibimbap. Het idee is simpel: door rijst goed krokant te bakken, krijgt het een intense, nootachtige smaak en een heerlijke bite. En het mooie van dit recept? Je hoeft geen ingewikkelde pan technieken te leren want de oven doet het werk voor je.
Eindeloos veel variaties!
Het leuke van een crispy rice salad is dat je er eindeloos mee kunt experimenteren. Heb je een restje quinoa of bulgur over? Ook dat kun je prima crispy maken. Geen rode currypasta in huis? Probeer eens groene currypasta of zelfs een lepeltje harissa voor een Midden-Oosterse twist.
Ook met de toppings kun je helemaal losgaan:
- Voeg wat gegrilde garnalen of kip toe voor een extra eiwitboost.
- Maak het vegetarisch feestelijk met blokjes gegrilde halloumi of tofu.
- Geen fan van koriander? Gebruik extra munt of peterselie als alternatief.
Kijk snel verder voor mijn recept! Succes!

Crispy rice salad
Ingrediënten
- 300 gr basmati restjes rijst (gekookt en afgekoeld)
- 2-3 el rode curry pasta
- 1 el zonnebloem olie
- 1 stuk rode peper
- 1 stuk knoflookteen
- 1 stuk limoen
- 3 el sojasaus
- 2 el suiker
- 1 stuk komkommer
- 15 gr verse munt
- 15 gr verse koriander
- 3 el cashewnoten
- 3 el gebakken uitjes
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Meng de gekookte rijst met de rode currypasta en de zonnebloemolie in een kom. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 30 minuten, in het midden van de oven, totdat de rijst goed crispy is. Schep elke 10 minuten om.
- Snijd ondertussen de rode peper en knoflook fijn. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit. Meng de peper, knoflook en limoen met de sojasaus, suiker en 60 ml water.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en leg met de gesneden kant op je snijplak. Kneus de komkommer door je mes er plat op te leggen en daar met een vuist op te slaan. Snijd de gekneusde komkommer in plakjes.
- Ris de blaadjes van de munt en snijd fijn. Snijd de koriander fijn.
- Laat de crispy rijst 10 minuten afkoelen in een grote kom. Meng dan de dressing, komkommer, gebakken uitjes, verse kruiden en cashewnoten erdoor.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.