Scroppino of sgroppino
Scroppino – met de c – is de Nederlandse naam van de drank, terwijl het in het Italiaans sgroppino is, met de g.
Het is niet precies duidelijk waar dit verschil vandaan komt maar hoogstwaarschijnlijk omdat scroppino makkelijker is uit te spreken dan sgroppino voor ons Nederlanders.
Herkomst
De oorsprong van de scroppino ligt in de Italiaanse regio Veneto. Het woord sgroppino is afgeleid van sgropìn, wat in het Veneto dialect “groppo” – knoop – betekent. De “s” voor een woord staat in het dialect van Veneto voor iets deblokkeren: dus vrij geïnterpreteerd zou je kunnen zeggen dat “s-gropin” betekent een knoop los maken. Waardoor je dus weer meer kunt eten.
Cranberry scroppino
In het originele recept worden citroensorbet, koude wodka en prosecco gemengd tot een gladde massa. Maar ik zou Miljuschka natuurlijk niet zijn als ik niet ook deze klassieker een feestelijke twist zou geven. Want hoewel deze chille traktatie al fantastisch is van zichzelf, wordt deze door de toevoeging van wat cranberries en een beetje kerstmagie nog nét een tikkeltje leuker om te serveren tijdens de feestdagen.

Cranberry scroppino
Ingrediënten
- 350 ml prosecco
- 80 g honing
- 60 g cranberry’s
- 500 g citroen sorbetijs
- 2 el suiker of goudsuiker goudsuiker is te koop in een kookwinkel of online
- 4 kleine takjes rozemarijn
Bereidingswijze:
- Zet de prosecco 3 uur van tevoren in de koelkast.
- Schep de honing in een steelpannetje, voeg 25 ml water toe en breng zachtjes aan de kook tot de honing helemaal vloeibaar is geworden.
- Voeg de cranberry’s toe (houd er 8 apart voor garnering) en kook in 5-6 minuten tot een siroop. Test of de siroop goed is, doop een lepel in de siroop, wanneer je aan de achterkant van de lepel een duidelijke streep kunt trekken en de siroop vloeit niet in elkaar over, is de siroop goed. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen, roer er af en toe doorheen zodat de siroop sneller afkoelt.
- Doe het citroensorbetijs in een hoge maatbeker. Klop met een staafmixer beetje bij beetje de prosecco erdoor.
- Maak ondertussen de suikerrandjes (of goudsuikerrandje) op de glazen. Vul een schoteltje met water en een schoteltje met de suiker. Doop de glazen 1 voor 1 in het water en daarna in de suiker zodat er een mooi randje ontstaat. Laat opdrogen.
- Verdeel de cranberrysiroop over de glazen en schenk de scroppino in de glazen. Garneer met cranberry’s en takjes rozemarijn.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
