Chocolade lavacakeje met karamel (moelleux au chocolat)

Voeg daar een verrassend hart van zoute karamel aan toe, en je hebt een dessert dat bijna te goed is om waar te zijn. Het mooiste? Dit goddelijke gerecht is eenvoudiger te maken dan dat je denkt. Perfect voor de feestdagen of een romantisch diner…  

Even terug naar de geschiedenis van dit gerecht 

De moelleux au chocolat, en dus ook wel bekend als “lava cake“, heeft een romantisch verhaal. Dit iconische dessert is ontstaan in Frankrijk, waar meesterchefs altijd op zoek waren naar de perfecte balans tussen elegantie en genot. Sommige zeggen dat het per ongeluk werd ontdekt: een chef haalde zijn cakejes te vroeg uit de oven, en voilà, de vloeibare kern werd geboren. Anderen beweren dat het een bewuste creatie was, ontworpen om gasten te verrassen met een sensuele chocoladekern. Hoe het ook zij, het is een dessert dat sindsdien wereldwijd harten heeft veroverd. 

Moelleux met karamel miljuschka

Waarom dit recept een echte winnaar is 

  • Chocolade én karamel: De combinatie van rijke pure chocolade en zoute karamel is onweerstaanbaar. De krachtige smaak van de chocolade wordt perfect in balans gebracht door het zoet-zoute karakter van de karamel. 
  • Eenvoudig en indrukwekkend: Dit recept heeft maar een paar basis ingrediënten nodig en toch lijkt het alsof je uren in de keuken hebt gestaan. 
  • Multifunctioneel: Of je nu een intiem diner voor twee hebt, een feestelijke avond met vrienden, of gewoon iets decadents voor jezelf wilt, dit dessert past altijd. 

De wetenschap achter dit chocoladetaartje  

Dit lavacakeje is meer dan alleen een recept; het is een kleine les in culinaire chemie. De truc zit in de timing en temperatuur. Het beslag wordt stevig aan de buitenkant terwijl de kern vloeibaar blijft. Dit gebeurt omdat de ovenwarmte de randen sneller bakt dan het midden. Door de vormpjes goed in te vetten en precies op tijd uit de oven te halen, krijg je die perfecte balans tussen een stevige cake en een zachte kern. 

Moelleux met karamel miljuschka
Totale tijd2 uur 15 minuten

Chocolade lavacakeje met karamel

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • 1 Siliconen ijsblokvormje (voor normale maat ijsblokjes)
  • 1 Bakpapier
  • 1 metalen moelleuxvormpjes 8,5 cm doorsnede – 150ml inhoud
  • 1 Oven

Ingrediënten

4 personen
  • 200 gr suiker
  • 50 ml slagroom + om te garneren
  • 130 gr boter + extra om in te vetten 
  • 150 gr pure chocolade
  • 3 stuks eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 gr bloem
  • 4 bollen vanille-ijs optioneel
  • Zeezout

Bereidingswijze: 

  • Verhit 100 gram suiker in een steelpan op middelhoog vuur totdat het smelt en een karamelkleur krijgt. Roer er tussendoor niet in. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom toe (pas op voor spatten). Voeg 30 gram boter en een flinke snuf zeezout toe en roer tot een gladde saus. Laat afkoelen en giet de karamelsaus in een ijsblokjesvorm. Zet ca 2 uur in de vriezer. Zie tip. 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. 
  • Breek de chocolade in kleinere stukjes en smelt met 100 gram boter samen au bain-marie. Haal van het vuur en roer de 100 gram suiker, eieren, vanille-extract en een snufje zout erdoor. Voeg vervolgens de bloem toe en meng tot een glad beslag. 
  • Vet de vormpjes in met boter. Vul elk vormpje voor een derde met het chocolademengsel. Leg een bevroren karamelblokje in het midden en vul (tot 1 centimeter van de rand) aan met de rest van het beslag. 
  • Bak de moelleux 13-15 minuten, totdat de buitenkant stevig is maar de binnenkant nog vloeibaar. Als de bovenkant net gaar is zijn ze goed. Laat ze 2 minuten in het vormpje rusten voordat je ze voorzichtig uit de vormpjes stort. 
  • Serveer de moelleux warm met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs. 
  • Tips: Doe de oven tussendoor niet open. Zorg dat de oven een stabiele temperatuur heeft, verwarm de oven een half uurtje van te voren. Dit recept is getest in een oven met onder- en bovenwarmte niet op hetelucht, in metalen vormpjes. Elke oven is anders en de warmte geleiding van vormpjes: metaal, keramiek of siliconen is ook anders, daarnaast geeft de grote van een vormpje ook een ander resultaat. Test daarom eerst 1 Moelleux voordat je ze allemaal stort. En houd de bovenkant in de gaten, als die net gaar is, is je moelleux klaar. Gebruik om de karamel te laten bevriezen een siliconen ijsblokvormpje. De karamel kan flink aan de bodem van ijsblokvorm gaan plakken, bekleed de bodempjes daarom met stukjes bakpapier. Steek wanneer de karamel bevroren is met een mesje langs de 
    snijkanten, wip dan de karamel er uit. Laat het echt goed opvriezen anders wordt je cakeje niet gaar genoeg. Je kunt de moelleux ook zonder karamel maken vul dan de vormpjes in zijn geheel met het beslag (tot 1 centimeter onder de rand) 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.