Butterscotch bake met vanillevla

Butterscotch: zalig zoet 

Fudge, karamel, toffee en butterscotch lijken allemaal erg op elkaar. Jep, dit kan nogal verwarrend zijn. In dit recept maak ik butterscotch: een suikergoed van verwarmde suiker met boter. Ze noemen ‘m ook wel de partner in crime van de bananensplit.

Je kunt butterscotch herkennen als harde gesuikerde stukjes, of een vloeibare substantie die heel erg lijkt op karamel. Dat laatste gaan wij terugzien in het eindresultaat van dit recept. Het verschil tussen deze twee zit ‘m vooral in de ingrediënten. Zo gebruik je voor karamel witte suiker, en gebruiken wij in voor recept donkere basterdsuiker met boter. Daarnaast wordt het ook gemaakt met een vleugje vanille. Het gaat daarom dan ook ontzettend goed samen met de vanillevla. Smullen!

Hoe handig is deze vierkante ovenschaal van Pyrex? Perfect voor dit gerecht. 

Butterscotch bake met vanillevla

Butterscotch bake met vanillevla
Totale tijd1 uur

Butterscotch bake met vanillevla

4.17 van 12 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

8 personen
  • 100 g boter plus extra
  • 200 g bloem
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 150 ml melk
  • 1 ei losgeklopt
  • 4 el schenkstroop
  • 1 el maizena
  • vanillevla

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ovenschaal in met boter.
  • Doe de bloem in een mengkom. Meng er 60 gram basterdsuiker doorheen. Maak een kuiltje in het midden.
  • Smelt de boter en giet met de melk in het kuiltje. Begin te roeren (mixer mag, maar hoeft niet) en voeg gaandeweg ook het ei en 2 eetlepels schenkstroop toe. Schraap het beslag in de ovenschaal en strijk glad.
  • Meng de rest van de basterdsuiker met de maizena. Strooi over de bovenkant van de pudding.
  • Schenk 350 ml kokend water in een maatbeker met schenktuit. Los hierin 2 eetlepels schenkstroop op. Houd een eetlepel, met de bolle kant naar boven, dicht boven de ovenschaal en schenk de hete vloeistof via de lepel op het beslag. Het ziet er nu wat rommelig uit, maar dat komt goed!
  • Bak het geheel in 40-45 minuten gaar in de oven – test met een prikker, die moet er schoon uitkomen. Serveer het baksel in kommen. Zorg dat je in elke kom wat van de lekkere saus uit de bodem van de ovenschaal schept. Serveer met vanillevla.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.