Probeer mijn recept voor braadworst in cider-mosterdsaus en vertel me wat je ervan vond. Al weet ik bijna wel zeker dat je dit nog veel vaker gaat maken…
Braadworst bakken
Een goede worst bakken, het is me wat. Als je heel even niet oplet zijn worsten vanbuiten bruin en krokant maar vanbinnen nog rauw en rood. En dan heb ik het nog niet eens over de andere issue’s die ik regelmatig in mijn DM voorbij zie komen. Denk aan: ‘ontploffen’, waardoor alle vleessappen wegvloeien, of worsten zó droog dat je ze niet eens met je beste glas wijn krijgt weggespoeld. Hoe je dit kunt voorkomen? Koken! Ik leg het je uit:
- Voordat je een rauwe braadworst gaat bakken, kun je hem eerst voorgaren in een pan met water. Neem hiervoor een diepe pan en vul die voor driekwart met water. Leg de worst of worsten erin, doe het deksel op de pan en breng het water op hoog vuur aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en laat je de worsten garen.
- De tijd van het koken van verse worst hangt af van de grootte. Een standaard maat verse worst heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Kleinere worsten (saucijsjes) zoals chipolataworstjes, merquezworstjes, runderworstjes of lamsworstjes, hebben een kooktijd van 3-5 minuten.
- Heeft de worst lang genoeg gekookt, zet dan het vuur uit en haal de worstjes uit het water. Dep de worsten droog met wat keukenpapier. Kruid de worsten vervolgens met kruiden naar keuze.
- Zet een pan op het vuur en doe een flinke scheut olie erin. Leg de worsten in de pan en bak ze op een middelhoog vuur totdat ze een mooi goudbruin korstje hebben. Zet het vuur daarna laag en laat de worsten nog tien minuten verder braden. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je worsten op de barbecue te grillen.
Braadworst in cider-mosterdsaus
Hoewel appelcider een drankje is waar we (ik…) voornamelijk tijdens de frisse herfstmaanden van genieten, is er geen enkele reden om hier niet ook op andere momenten plezier aan te beleven. Cider is namelijk perfect om het hele jaar door gerechten mee op smaak te brengen.
De fruitige, licht scherpe smaak van appelcider gaat in dit geval perfect samen met de rijke hartigheid van worst en zijn samen een overheerlijke combinatie. Ik serveer deze worst met gesmoorde worteltjes en een superromige aardappelpuree. Comfortfood at it’s best!


Braadworst in cider-mosterdsaus
Ingrediënten
- 11/2 el olijfolie
- 2 braadworsten
- 250 gram wortels in schuine plakken
- 2 rode uien
- 1 kleine rode appel
- 1 teen knoflook
- ½ bakje bieslook in ringetjes
- ± 130 ml cider*
- 2-3 tl mosterd + extra voor erbij
- 1 tl honing
Bereidingswijze:
- Verhit de olie in een ruime koekenpan. Voeg de worstjes en de wortel toe en bak af en toe draaiend ± 10 minuten.
- Snijd intussen de uien in 8 parten. Snijd de ongeschilde appel in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes. Hak de knoflook fijn.
- Bak de ui, de appel, de knoflook al omscheppend ± 5 minuten mee met de worst en de wortel.
- Roer er de cider, mosterd en honing en de helft van de bieslook door en bak nog een paar minuten mee of tot alles net is gekaramelliseerd maar nog sauzig is. Voeg eventueel wat extra cider toe. Breng goed op smaak met zout en peper en bestrooi met extra bieslook. Geef er wat extra mosterd bij.
- Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappels.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Groente recepten
- Hollandse recepten
- Ovenschotel recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.