Beef-ta-watte?
In Italië hebben ze carpaccio, maar in Japan hebben ze beef tataki. Beef tataki is een gerecht met dunne plakjes rauw rundvlees die licht worden aangebraden aan de buitenkant. Aangezien het vlees rauw is, is versheid cruciaal. Zorg dan ook dat je alleen de allerbeste kwaliteit rundvlees gebruikt. Ga het liefst naar een betrouwbare slager waar ze weten wat ze doen en vraag specifiek naar vlees dat geschikt is voor rauwe bereiding.
Easy peasy voorgerecht
Omdat het rauw vlees is, is het ook erg makkelijk te bereiden. Het moeilijkste deel is zorgen dat je de plakjes lekker dun snijd. Maar daarna ga ik natuurlijk wel los met mijn toppings, here we go. Ik trek al mijn favoriete Aziatische smaakmakers uit de voorraadkast, maar voel je vrij om te variëren. Het is jouw feestje.
Wat drink je erbij?
Wijntip
Een lichte en verfrissende witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past goed bij beef tataki. Deze wijnen hebben frisse zuren en kunnen de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.
Biertip
Een lichte en verfrissende pilsner is een uitstekende keuze bij beef tataki. Het koolzuur en de lichte smaak van een pilsner kunnen de hartige en licht kruidige smaken van het gerecht mooi in balans brengen.
0.0 tip
Groene thee of ijsthee zonder suiker is een goede keuze als je geen alcohol wilt drinken. Het is verfrissend en past goed bij de smaken van beef tataki.

Beef tataki met wasabi mayonaise
Ingrediënten
- 6 el sesamzaadjes gemengd: zwart en geroosterde
- Zonnebloemolie
- 600 gr kogelbiefstuk
- 1 el sojasaus
- 4 el ponzu te koop in supermarkt of toko
- 1 el gembersiroop
- 3 el mirin
- 6 gr bieslook
- 3 bosuien
- 4 radijsjes
- 2-3 el mayonaise
- 1 tl wasabi
- 150 gr verse edamame boontjes/sojaboontjes – 1 zo’n bakje uit het versschap
- Paar plukjes tuinkers
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Meng sesamzaadjes, peper en zout door elkaar op een bord. Wentel de kogelbiefstuk door de sesamzaadjes. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Bak het vlees rondom bruin, dit doe je kort en snel. Het is de bedoeling dat het vlees alleen aan de buitenkant gaart. Haal het vlees uit de pan, wikkel in plasticfolie en leg 1-2 uur in de vriezer (dit stopt het kookproces en zo kun je ook makkelijker plakjes snijden).
- Maak de ponzudressing door sojasaus, ponzu, gembersiroop en 2 el mirin door elkaar te mengen. Hak de bieslook fijn en roer door de dressing.
- Snijd de bosui in ringen en de radijs in dunne plakjes. Meng in een kommetje mayonaise, wasabi en 1 el mirin tot een dun sausje.
- Snijd het vlees in dunne plakjes, verdeel op een bord, leg de radijs en bosui erop en schenk de dressing er over. Zigzag de wasabi mayo erover en bestrooi met tuinkers en de edamame boontjes.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.