Gerechten die lekker low en slow gegaard moeten worden maak ik het liefst in een slowcooker. Met dit recept voor Aziatische pulled beef uit de slowcooker verras je iedereen aan tafel.
Wat is een slowcooker?
Je bent ‘m vast wel eens tegengekomen in een kookwinkel of online: een slowcooker. Ik kook er heel graag mee. Het is een elektrisch apparaat waarin je gemakkelijk kunt koken en stoven. Je komt een slowcooker ook wel tegen onder de naam Crock Pot: de naam van het bekendste merk ervan. Hij bestaat uit een omhulsel met een verwarmingselement en een uitneembare ‘pan’. Een slowcooker is perfect om gerechten in te maken die vragen om een constante lage temperatuur, slow dus. Deze Aziatische pulled beef uit de slowcooker is daar een goed voorbeeld van, maar ook mijn barbacoa is iedere keer weer een hit.
Pulled beef uit de slowcooker
Een slowcooker is perfect als je iets spectaculairs wilt maken maar niet te lang in de keuken wilt staan. Door de langzame garing op lage temperatuur, transformeren de ingrediënten die je erin stopt volledig. Neem rundvlees. Zelfs taaiere stukken vlees, zoals rib- of sukadelappen, komen boterzacht uit een slowcooker. Voor dit gerecht gebruik ik picanha, het staartstuk van een rund. Dit is een prachtig stuk vlees dat ook vaak gebruikt wordt op de barbecue. Je zou het bijvoorbeeld kunnen vervangen door bavette. Hier geef ik het een Aziatisch tintje door sojasaus, mini en sake toe te voegen. Na het stoven in de slowcooker wordt het vlees zo mals en zacht dat je het gemakkelijk uit elkaar kunt trekken (pullen).

Aziatische pulled beef uit de slowcooker
Ingrediënten
- 1 el zonnebloemolie
- 1 klont boter
- 750 gram picanha runderstaartstuk
- 250 ml rundvleesbouillon heet
- 2 el suiker
- 5 el sojasaus
- 4 el mirin
- 4 el sake of droge sherry
- 2 tenen knoflook geperst
- 3 cm gemberwortel geraspt
- 4 lente-uitjes in ringen
- geroosterd sesamzaad
Bereidingswijze:
- Verhit de zonnebloemolie en boter samen in een braadpan op middelhoog vuur en braad hierin het stuk vlees rondom bruin. Doe het vlees met de vleessappen over in de slowcooker.
- Stop het vlees, en al het vocht in de pan, in de slowcooker.
- Los de suiker op in de hete bouillon en schenk in de slowcooker. Giet de sojasaus, mirin en sake erbij en voeg de knoflook en gember toe.
- Gaar het vlees 8 uur op de lage stand. Draai het vlees tijdens het garen een paar keer.
- Haal het vlees uit de slowcooker en leg op een plank.
- Pluk intussen het vlees, met twee vorken, tot kleine slierten. Meng de pulled beef met de saus uit de slowcooker en serveer het geheel bestrooid met lente-ui en geroosterd sesamzaad.
- Lekker met rijst of noedels en gewokte groene groenten.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.