Welke appel?
Appels komen in vele verschillende soorten en maten, en niet iedere appel is geschikt voor hetzelfde gerecht. Voor de appelbol is het belangrijk dat de appel naast stevig genoeg ook groot genoeg is – je wilt je appelbol tenslotte goed kunnen vullen. Kijk dus wanneer je appels koopt goed naar de grootte van de appel. Appels waarmee je de lekkerste appelbollen maakt zijn onder andere:
- Jonagold
- Elstar
- Goudreinet
Appelbollen vullen
Om je appels mooi te kunnen vullen is het het makkelijkste om met een appelboor het klokhuis uit te steken. Hierdoor ontstaat er een mooi tunneltje dat je vervolgens met allemaal lekkers kunt vullen. Ik koos deze keer voor een vulling met amandelspijs, maar je kunt ook kiezen voor een vulling van rozijnen of koekkruimels. Neem vooral een vulling die jou het lekkerste lijkt.
Op zoek naar nog meer lekkere recepten met appel? Maak dan ook eens deze appel-kaneel oliebollen of deze hamburgers met appel, mega lekker.

Appelbollen met vanillesaus
Ingrediënten
- 10 eieren
- 120 g suiker
- 250 ml slagroom
- 250 ml melk
- 1 vanillestokje
- 4 appels
- 5 plakjes bladerdeeg diepvries
- 75 g amandelspijs
- 25 g hazelnoten
- 1/4 tl kaneelpoeder
- 15 g gember
Bereidingswijze:
- Begin met het maken van de vanillesaus. Splits 8 eieren in eidooiers en eiwitten (de eiwitten gebruik je niet voor dit recept, maar kan je natuurlijk gebruiken voor bijvoorbeeld meringue kransjes).
- Breng in een steelpannetje de slagroom, melk en 50 gram suiker aan de kook. Halveer de vanillepeul, schraap het merg eruit en roer door de room.
- Klop met een garde in een mengkom de eidooiers met 50 gram suiker tot een glad mengsel. Schenk een beetje van de hete melk erbij en klop goed door. klop daarna de eidooiers door de saus en warm 5 minuten op laag vuur door tot het een vla is. Haal de pan van het vuur en laat af en toe roerend afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht). Schil de appels, haal met een appelboor de klokhuizen uit de appels. Bewaar eventueel de steeltjes om de appelbollen mee te versieren. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een droge koekenpan tot ze bruine plekjes krijgen, schud uit de pan op een bord. Prak in een kommetje het spijs losser met 1 losgeklopt ei en meng de fijngehakte hazelnoten, kaneelpoeder en geraspte gember door de spijs. Vul het "klokhuisgat" met het spijs mengsel.
- Vouw de plakjes bladerdeeg om de appels heen. Druk de naadjes goed aan. Zet de appelbollen met de naad aan de onderkant op de bakplaat. Snijd uit het laatste plakje bladerdeeg blaadjes om de appelbol mee te versieren.
- Versier de appelbollen zodat het echte appeltjes lijken. Druk het steeltje van de appel in de bovenkant van de appelbol. Plak de blaadjes bladerdeeg met een beetje water naast de steeltjes van de appeltjes.
- Klop het laatste ei los en bestrijk de appeltjes er mee, bestrooi royaal met het laatste beetje suiker (ca. 20 gram) en bak ze 35-40 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Serveer de appeltjes met vanillesaus.
- Recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Kerst desserts
- Kerstrecepten
- Oud en nieuw recepten
- Seizoensrecepten
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
