Amandelmeel
Amandelmeel is een fijn alternatief voor gewoon meel omdat het geen gluten bevat, maar wel veel gezonde vetten. Het is gemaakt van gemalen amandelen en geeft baksels daardoor een heerlijke nootachtige smaak. Als je een glutenvrij dieet volgt, is amandelmeel je beste vriend. Je kunt het perfect gebruiken in zoete gerechten om een deel van gewone bloem te vervangen. Het geeft wel een andere structuur en maakt deeg ook wat vetter van textuur en rijker van smaak. Je kunt het dus niet één op één vervangen.
Amandeltaart met grapefruit
Soms zijn er van die dingen die gewoon kloppen. Deze amandeltaart met grapefruit is zo’n ding. Kun je nou niet aan grapefruit komen, dan kun je deze ook vervangen door sinaasappel. Je taart zal dan iets anders zijn van smaak, maar zeker niet minder lekker.
Heb je teveel grapefruits gekocht en weet je niet zo goed waar je deze voor kunt gebruiken? Behalve nóg een taart bakken. Verwerk ze dan in deze frisse grapefruit venkelsalade of gebruik ze in dit recept voor zalm met grapefruit.

Grapefruit, wat is het?
Grapefruit is een citrusvrucht met een dikke schil en juicy vruchtvlees dat varieert van zachtgeel tot dieproze. En die smaak? Fris, een tikje bitter, een beetje zoet en vooral mega verfrissend. Het is eigenlijk een kruising tussen een pomelo en een sinaasappel – dus je snapt: lekker tropisch! Perfect in salades, als sapje bij je brunch of zelfs in baksels zoals hier! Grapefruit zit ook bomvol vitamine C, dus je doet je lijf ook nog een plezier. Win-win toch?

Amandeltaart met grapefruit
Ingrediënten
- 1 roze grapefruit
- 1/2 roze grapefruit
- 1 tl kaneel
- 100 ml ahornsiroop
- 5 eieren
- 50 ml olijfolie
- 250 g amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 el rietsuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Was de grapefruit en snijd in stukjes. Snijd de halve grapefruit in dunne plakjes.
- Doe de stukjes grapefruit in een kom met de kaneel en ahornsiroop en meng goed door elkaar.
- Klop de 5 eieren luchtig in ca. 5 minuten. Voeg al kloppend de olijfolie geleidelijk toe en klop tot de olie helemaal is opgenomen.
- Spatel het amandelmeel en het bakpoeder voorzichtig door het eimengsel. Spatel daarna het grapefruit-kaneelmengsel door het beslag. Giet het in de met bakpapier beklede cakevorm.
- Leg de plakjes grapefruit op het beslag. Besprenkel elke plak met wat rietsuiker en bak de cake 40-45 minuten in de oven of tot een prikker er in het midden weer schoon uitkomt. Laat de amandeltaart afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.
- Snijd de taart met een scherp mes in punten. Serveer met een lepel yoghurt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.