Alles over roomboter en margarine

Categorieën: Kooktips

Alles over roomboter en margarine 

Ik maak er cakes en taarten mee, ik smeer het op mijn brood en bak mijn biefstuk erin: boter! Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen roomboter en margarine? En welke gebruik ik waarvoor? In dit artikel vertel ik je er graag over.

Het verschil tussen roomboter en margarine

Het verschil is eigenlijk verrassend simpel uit te leggen: roomboter is 100 procent dierlijk en natuurlijk, gemaakt van koemelk. Margarine daarentegen is gemaakt van plantaardige olie en vet, aangevuld met water en emulgatoren. Roomboter is dus dierlijk, margarine is plantaardig. Eet je veganistisch, dan is margarine een fantastisch alternatief voor roomboter, omdat er geen dier aan te pas komt.

Een stukje geschiedenis

Roomboter wordt al eeuwenlang gemaakt, in den beginne was het een bijproduct van melkboeren. Ergens aan het einde van de negentiende eeuw werd boter steeds vaker commercieel verkocht en groeide de vraag ernaar. Daarom werd ‘kunstboter’ bedacht, waar geen koemelk voor nodig was. Voilà: margarine was geboren! Het kreeg dan ook expres een andere naam, want de naam ‘boter’ is bescherm en mag alleen gebruikt worden als er ten minste 80 procent melkvet in zit.

Tussen boter & margarine in

De laatste decennia zien we steeds meer soorten smeerbare roomboter in het supermarktschap komen. Roomboter is van nature hard en lastig meteen uit de koelkast te smeren. Door een beetje plantaardige olie, zoals raapzaad- of zonnebloemolie toe te voegen, wordt de dierlijke boter en stuk beter smeerbaar. 

Andersom gebeurt het ook: margarine met een kleine hoeveelheid roomboter erin. Door deze toevoeging krijgt de margarine een meer ‘echte’ botersmaak.

Mijn favorieten

Ik gebruik beide soorten smeersels regelmatig in de keuken. Van de echte roomboter koop ik het liefst licht gezouten boerenroomboter. Deze is fantastisch op een snee vers desembrood, of om mee te bakken.

Daarnaast werk ik in de keuken veel met de margarine van Becel en Flora. Die laatste is redelijk nieuw in het supermarktschap; het is een vol en romig plantaardig alternatief voor roomboter, gemaakt van 100 procent plantaardige ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Heel geschikt om mee te smeren, koken en bakken. En de verpakking vind ik zo vrolijk!

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.