Het grootste feestdagen-geweld mag dan achter de rug zijn; ik heb nog een goede gelegenheid om nog één keer culinair all out te gaan. Chinees Nieuwjaar! Dit is een megafeest, compleet met symboliek, tradities en eten waar je u tegen zegt. Maar dit is geen “het is 31 december, trek die champagne, maar open” gedoe. Nee, Chinees Nieuwjaar is een 15-daags spektakel met een diepere betekenis. Trek je rode outfit maar vast aan (ik leg straks uit waarom), want dit is jouw crash course in Chinees Nieuwjaar.
Waarom begint Chinees Nieuwjaar niet op 1 januari?
Oké, voordat je me hierop afrekent: het Chinees Nieuwjaar, ook wel Lentefestival genoemd, heeft niets te maken met onze Gregoriaanse kalender. In plaats daarvan draait alles om de maankalender. Het feest begint op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende. Snap je het nog? Nee? Prima, dat hoeft ook niet. Wat je moet onthouden: het valt meestal tussen 21 januari en 20 februari, en in 2025 begint het op 29 januari.
Zo vier je Chinees nieuwjaar
Chinees Nieuwjaar draait niet alleen om lekker eten (hoewel dat een grote bonus is), maar ook om familie, traditie en symboliek. Hier wat highlights:
1. Schoonmaken (maar niet op de eerste dag!)
Voor het nieuwe jaar barst los, wordt het huis grondig schoongemaakt. Geen stofje mag blijven liggen, want dat brengt ongeluk. Maar let op: op de eerste dag van het nieuwe jaar is schoonmaken verboden, want dan veeg je letterlijk je geluk weg. Dus ja, een keer een geldig excuus om niks te doen.
2. Alles in het rood
Rood staat voor geluk en voorspoed. Of het nu je outfit, je decoraties of die schattige rode envelopjes met geld (hongbao) zijn, rood is overal. Leuk feitje: dit gebruik komt uit de legende van Nian, een monster dat bang zou zijn voor de kleur rood en harde geluiden (hallo, vuurwerk!).
3. Eten, eten en nog meer eten
Van dumplings en noedels tot gestoomde vis en maanvormige zoetigheden: alles wat je eet tijdens Chinees Nieuwjaar heeft een betekenis. Noedels staan voor een lang leven, vis symboliseert overvloed, en ronde hapjes zoals tangyuan (kleefrijstballetjes) staan voor familie-eenheid. Dus geen crashdieet voor jou deze maand.
4. Draken- en leeuwendansen
Wat is een feestje zonder een goede show? Tijdens het Lentefestival zie je vaak draken- en leeuwendansen. Die zijn bedoeld om boze geesten te verjagen en geluk aan te trekken. Hoe meer lawaai, hoe beter. Denk aan trommels, vuurwerk en een hoop spektakel.
Waar kun je Chinees Nieuwjaar vieren in Nederland?
Misschien heb je geen trip naar Shanghai of Beijing gepland, maar geen zorgen, Nederland weet hoe het moet. Check deze plekken:
1. Chinatown in Den Haag
Hier gaat het écht los met draken- en leeuwendansen, vuurwerkshows en een overload aan Chinese streetfood. Perfect om de sfeer te proeven zonder een vliegticket te boeken.
2. Amsterdamse Nieuwmarkt
In het hart van de stad vind je de beroemde Fo Guang Shan He Hua-tempel. Tijdens Chinees Nieuwjaar worden hier speciale ceremonies en activiteiten georganiseerd. Oh, en vergeet niet wat dim sum te scoren bij de lokale restaurants.
3. Rotterdam West-Kruiskade
Rotterdam pakt uit met traditionele optochten en natuurlijk heerlijke gerechten in de restaurants langs de West-Kruiskade. Zeker een aanrader als je een multiculturele vibe zoekt.
Dus, wat wordt het? Ga je Chinees Nieuwjaar dit jaar vieren? Als het aan mij ligt, sta ik ergens met een lekkere schaal vol hapjes en een rode sjaal om m’n geluk af te dwingen. Gelukkig Nieuwjaar! Of zoals ze in China zeggen: Xīnnián kuàilè! Ik geef je hier een lijst met lekkere Aziatische hapjes om op tafel te zetten:
Garnalentoast

Deze garnalentoast vind ik een top snack. Het lijkt heel wat, maar is eigenlijk hartstikke makkelijk.
Pekingeend met pannenkoekjes

Dit hapje vind ik eigenlijk het hele jaar door een hit, maar deze pannenkoekjes met pekingeend zijn natuurlijk helemaal geweldig voor Chinees Nieuwjaar.
Wontons

Groot gelijk als je bij de toko een paar zakken kant-en-klare dumplings, gyoza’s en andere dim sum haalt. Maar maak ze ook zeker eens zelf. Deze wontons zijn namelijk heel leuk om te maken en heel indrukwekkend voor je gasten.
Chinese slabootjes met gehakt

Wil het liever iets luchtiger houden? (Snap ik na die feestdagen…) Ga dan voor deze slawraps met varkensgehakt.
Dumplings met varkensgehakt

Geen Chinees feest zonder een hele tafel vol met dumplings toch? Die kan je natuurlijk kant-en-klaar kopen óf je maakt ze gewoon lekker zelf. Ik geef je mijn recept voor makkelijke dumplings.
Vis met knapperige gember

Ga je liever voor vis? Dan mag deze vis met knapperige gember niet ontbreken op tafel.
Chow min

Wil je naast al die lekkere hapjes ook nog wat voedzamers op tafel zetten tijdens Chinees Nieuwjaar? Maak dan deze Chow Min noedels. Zoals ik al eerder schreef brengen noedels bovendien geluk dus een rondje extra opscheppen mag!
En loopt het water je al in de mond? Nou, dan heb ik goed nieuws voor je! Het aankomende Miljuschka Magazine staat geheel in het teken van Azië, oftewel Azië van A tot Z. Wil jij binnenkort nog veel meer lekkers uit Azië maken? Je vindt het magazine nu in de shop.
Het jaar van de slang
Nog leuk om te weten, het jaar 2025, is het jaar van de slang. Wat wil dat zeggen, als jij geboren bent in het jaar van de slang, brengt dat de volgende eigenschappen met zich mee. Je bent intelligent, intuïtief, charmant, mysterieus en scherpzinnig. Ook zijn mensen geboren in het jaar van de slang, strategisch in hun denken en goed in het oplossen van problemen. Ze kunnen ook voorzichtig en introvert zijn, maar hebben een sterke wil en vastberadenheid. Ook als je geboren bent in de jaren 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 en 2013, ben je ook een slang.