Affogato: het ideale snelle toetje
Affogato is de letterlijke Italiaanse vertaling voor ‘verdronken’ en is een goddelijk – en simpel! – dessert waarbij een bol ijs overgoten wordt met espresso. De bittere smaak van de koffie is heerlijk in combinatie met het romige ijs. En de warm-koud sensatie is ook heerlijk. Plus, een groot voordeel: je hebt alle ingrediënten 9 van de 10 keer al in huis én het is zo gemaakt!
Je kunt het dessert natuurlijk heel traditioneel maken met koffie en roomijs, maar je kunt er ook op los variëren. Verschillende smaken ijs, een extra krokant element (zoals een koekje of crumble) of (gesmolten of geschaafde) chocolade. Je kunt van alles gebruiken en het helemaal naar je eigen smaak maken.
Ik gebruikte een mokkapot voor het maken (en schenken) van de espresso. Deze is niet alleen handig, maar ziet er ook nog eens leuk uit. Het geeft net dat extra effect tijdens het serveren. Heb je er nog geen een in huis? Kijk dan eens naar deze mokkapot.
Dronken fruit
Deze affogato wordt extra bijzonder door het ‘dronken fruit‘: fruit gemarineerd in de alcohol. In dit recept maak ik een mix van tutti frutti en boerenjongens. Boerenjongens zijn rozijnen op brandewijn. Deze ‘dronken’ rozijnen zijn kant en klaar te verkrijgen, en kun je heerlijk weg snoepen. Wist je dat boerenjongens vroeger vaak geserveerd werden bij de geboorte van een zoon? Ik snap wel waarom. Ze zijn zo lekker! En heel erg passend in dit heerlijke dessert.
Wil je meer weten over Italiaanse desserts? Lees dan het artikel over mijn favoriete Italiaanse desserts.

Affogato met ‘dronken fruit’ en koekkruimels
Ingrediënten
- 100 g tutti frutti kleingesneden
- 4 el uitgelekte boerenjongens plus 4 el brandewijn uit de pot
- sap en rasp van 1/2 mandarijn
- 50 g lichte basterdsuiker
- 1/2 tl speculaaskruiden
- 2 bastognekoeken
- 4 sterke espresso’s versgezet (heet dus!)
- 4 bolletjes vanille-ijs

Bereidingswijze:
- Meng de stukjes tutti frutti in een kom met de boerenjongens. Strooi er de mandarijnenrasp, de lichte basterdsuiker en de speculaaskruiden overheen en schep om.
- Besprenkel met het mandarijnsap en 2 eetlepels brandewijn uit de pot boerenjongens, schep weer om en laat ten minste 15 minuten trekken. Verkruimel intussen de bastognekoeken (niet te fijn). Verdeel de bastognekruimels over 4 glaasjes en schep in elk glaasje 1-2 eetlepels ‘dronken fruit’. Zet vlak voor het serveren de espresso’s, doe ze in een kannetje en roer de overgebleven 2 eetlepels brandewijn erdoor.
- Schep in elk glaasje een bol vanille-ijs, verdeel de espresso erover en serveer meteen.

Voedingswaarde per portie
- Recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Fruit recepten
- Kerst desserts
- Kerstrecepten
- Nagerechten
- Snelle recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.