Affogato met ‘dronken fruit’ en koekkruimels

Affogato: het ideale snelle toetje

Affogato is de letterlijke Italiaanse vertaling voor ‘verdronken’ en is een goddelijk – en simpel! – dessert waarbij een bol ijs overgoten wordt met espresso. De bittere smaak van de koffie is heerlijk in combinatie met het romige ijs. En de warm-koud sensatie is ook heerlijk. Plus, een groot voordeel: je hebt alle ingrediënten 9 van de 10 keer al in huis én het is zo gemaakt!

Je kunt het dessert natuurlijk heel traditioneel maken met koffie en roomijs, maar je kunt er ook op los variëren. Verschillende smaken ijs, een extra krokant element (zoals een koekje of crumble) of (gesmolten of geschaafde) chocolade. Je kunt van alles gebruiken en het helemaal naar je eigen smaak maken. 

Ik gebruikte een mokkapot voor het maken (en schenken) van de espresso. Deze is niet alleen handig, maar ziet er ook nog eens leuk uit. Het geeft net dat extra effect tijdens het serveren. Heb je er nog geen een in huis? Kijk dan eens naar deze mokkapot.  

Dronken fruit 

Deze affogato wordt extra bijzonder door het ‘dronken fruit‘: fruit gemarineerd in de alcohol. In dit recept maak ik een mix van tutti frutti en boerenjongens. Boerenjongens zijn rozijnen op brandewijn. Deze ‘dronken’ rozijnen zijn kant en klaar te verkrijgen, en kun je heerlijk weg snoepen. Wist je dat boerenjongens vroeger vaak geserveerd werden bij de geboorte van een zoon? Ik snap wel waarom. Ze zijn zo lekker! En heel erg passend in dit heerlijke dessert. 

Wil je meer weten over Italiaanse desserts? Lees dan het artikel over mijn favoriete Italiaanse desserts

Affogato 3
Totale tijd20 minuten

Affogato met ‘dronken fruit’ en koekkruimels

4.41 van 10 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 100 g tutti frutti kleingesneden
  • 4 el uitgelekte boerenjongens plus 4 el brandewijn uit de pot
  • sap en rasp van 1/2 mandarijn
  • 50 g lichte basterdsuiker
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 2 bastognekoeken
  • 4 sterke espresso’s versgezet (heet dus!)
  • 4 bolletjes vanille-ijs
43009 LOR Mil Square4 300x250px V3

Bereidingswijze: 

  • Meng de stukjes tutti frutti in een kom met de boerenjongens. Strooi er de mandarijnenrasp, de lichte basterdsuiker en de speculaaskruiden overheen en schep om.
  • Besprenkel met het mandarijnsap en 2 eetlepels brandewijn uit de pot boerenjongens, schep weer om en laat ten minste 15 minuten trekken. Verkruimel intussen de bastognekoeken (niet te fijn). Verdeel de bastognekruimels over 4 glaasjes en schep in elk glaasje 1-2 eetlepels ‘dronken fruit’. Zet vlak voor het serveren de espresso’s, doe ze in een kannetje en roer de overgebleven 2 eetlepels brandewijn erdoor.
  • Schep in elk glaasje een bol vanille-ijs, verdeel de espresso erover en serveer meteen.
43009 LOR Mil Square4 300x250px V3

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 151kcalKoolhydraten: 35gProteine: 1gVet: 2gVerzadigde vetten: 1gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 1gCholesterol: 1mgNatrium: 30mgKalium: 213mgVezels: 3gSuiker: 28gVitamine A: 12IUVitamine C: 1mgCalcium: 53mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.