De lente staat voor de deur! Als we de meteorologen moeten geloven dan is die overigens vorige week al begonnen, maar in mijn hoofd gaat deze toch pas écht van start op twintig maart. Hoe dan ook, het voorjaar hangt in de lucht en daarmee ook het startsein om je tuin uit winterslaap te halen. Schoffels klaar, zaaien maar.
(Moes)tuinplan maken
Met de zon die zich steeds vaker laat zien, staan we allemaal ongeduldig te trappelen om weer lekker naar buiten te gaan en die saaie, dorre wintertuin weer tot leven te wekken. Maar voordat je vol enthousiasme je schoffel in de grond steekt en als een bezetene gaat snoeien is het wellicht verstandig om – voordat je “ten strijde trekt” – eerst even goed te bedenken wat je precies gaat doen.
Met een (moes)tuinplan maak je eigenlijk een handig overzicht voor jezelf hoe je wilt dat de tuin eruit gaat zien. Door jezelf de volgende vragen te stellen, kun je een lijstje maken met de groenten, fruit, kruiden en eventuele andere planten of bloemen die je wil gaan kweken. Maar ook: waar je de tuin gaat starten (indien je from scratch begint), of de bodem wel voedzaam genoeg is en wanneer je precies moet beginnen met zaaien. een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.
- Wat eet ik graag en wat vind ik lekker?
Reserveer hiervoor zeker een plekje in de tuin of in de potten waarin je start. Denk aan radijsjes, bietjes, pluksla, rucola, spinazie, mais, courgette, aardbeienplantjes, boontjes en tomaten. Die laatste is misschien wat lastiger, maar de andere gewassen doen het bij iedereen goed. - Waar staat de meeste zon in de tuin of op het balkon?
De plek met de meeste zon is het meest geschikt voor moestuinieren. Hoe meer zon, hoe meer oogst. Ben je nieuw met moestuinieren? Begin dan eerst met een klein stukje grond en breidt dit langzaam uit, zo houd je het behapbaar en kun je eens testen of je het wel leuk vindt. - Wat voor soort grond heb ik in de tuin?
Is dit enkel zand wat zo tussen je handen wegloopt als je er een handje van pakt, dan is het verstandig om de grond te verbeteren. Zo zitten er meer voedingstoffen in de voor de gewassen die je erop wil laten groeien. De juiste grond is écht een van de belangrijkste onderdelen van een succesvolle (moes)tuin. Er is tegenwoordig kant- en klare moestuingrond te koop, dus maak het jezelf vooral niet onnodig moeilijk. Mocht je het toch groter aanpakken, dan kun je kiezen voor een combinatie van tweederde tuinaarde en eenderde compost. - Vergeet de insecten niet!
Deze beestjes bevruchten namelijk de bloemen, waardoor er een vruchtje ontstaat en je later kunt oogsten. Zaai en plant dus ook bloemen in de tuin of op het balkon. Hoe meer variatie aan bloemen, hoe beter voor de biodiversiteit. Denk aan artisjokken, dahlia’s, viooltjes maar ook verbena (ruikt ook nog eens heerlijk) of zonnebloemen. Ook vlinders zijn dol op deze bloemen. En zeg nou eerlijk, van dat gezoem en gefladder word toch iedereen blij?

De (moes)tuin voorbereiden
Een tuin voorbereiden voor het nieuwe seizoen is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je een succesvolle oogst krijgt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je tuin voor te bereiden:
- Ruim je tuin op
Verwijder alle oude plantenresten, onkruid en andere rommel uit je moestuin. Dit voorkomt dat ziekten en plagen van het ene seizoen naar het volgende worden overgedragen en geeft je een schone lei om mee te werken. - Verbeter de bodem
Voeg compost, organische meststoffen of ander organisch materiaal toe aan de bodem om de voedingswaarde en structuur te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de planten de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om gezond te blijven. - Maak bedden of rijen
Maak bedden of rijen in je tuin, zodat je gemakkelijk bij alle planten kunt komen en ze goed kunt onderhouden. - Bescherm je planten
Bescherm je planten tegen plagen en ziekten door regelmatig te controleren en indien nodig preventieve maatregelen te nemen. - Onderhoud je tuin
Blijf je tuin regelmatig onderhouden door onkruid te verwijderen, water te geven en planten te snoeien indien nodig. Dit zal ervoor zorgen dat je planten gezond blijven en je een succesvolle oogst krijgt.
Door deze stappen te volgen, kun je je tuin goed voorbereiden op een nieuw seizoen en zorgen dat je tijdens het nieuwe seizoen een gezonde en overvloedige oogst krijgt.

Zaden aanschaffen voor je moestuin
Nu je weet waar je gaat beginnen en wat je wil gaan zaaien, is het tijd om de zaden aan te schaffen. Tegenwoordig is er online en offline heel veel verkrijgbaar, dus kijk gewoon even wat het beste bij jou en je plan past.
Wil je een keer wat anders dan de standaard tomaten, sla, courgettes en komkommers? Nice! Ik ben dol op mensen die niet vies zijn van een uitdaging. Kies dan bijvoorbeeld voor de ananaskers. Deze zitten in mooie gelige lampionnen verpakt en hebben een frisse zoetzure smaak. Muismeloen zijn ook schattige, kleine vruchtjes om zelf te kweken. De muismeloen lijkt sprekend op een mini watermeloen en lijkt qua smaak een beetje op een komkommer. De Tomatillo lijkt op een tomaat, maar de smaak en de vrucht zelf kun je niet vergelijken. Wanneer de vruchten volgroeid zijn en groen of paars zijn, dan zijn ze perfect voor in soepen en sauzen of andere gerechtjes.

Wanneer begin je met zaaien?
Wil je met een moestuin beginnen, zaai dan op tijd – en niet te vroeg, of te laat. In principe staat alle informatie die je nodig hebt per gewas op de achterkant van het zadenzakje, dus check deze altijd goed. Zo zaai je een tomaat eerst binnen en plant je deze pas half mei buiten uit, kan je wortels meteen buiten in de volle grond zaaien vanaf begin april en kan Oost-Indische kers zelfs al in maart gezaaid worden.
Zaai- en oogstkalender
Nu hoor ik je denken: “leuk Mil, al deze info, maar ik kan dat allemaal niet bijhouden”. Snap ik. Bij moestuinieren komt nou eenmaal meer kijken dan lukraak wat zaadjes in de grond stoppen, af en toe water geven en dan maar hopen dat er na een tijdje iets te oogsten valt. Gelukkig sta je er niet alleen voor.
De maanden waarin je groente (of bloemen) moet zaaien zijn sowieso altijd terug te vinden op de verpakking van de zaadjes, maar om vooruit te plannen – je hebt tenslotte niet voor niks zo’n prachtig tuinplan gemaakt – is het handig om dit al eerder te weten. Wil je precies weten wanneer de beste tijd is om te beginnen met zaaien? Gebruik dan deze online zaaikalender.