Ik ben geen grote drinker, maar een glas wijn bij mijn eten vind ik op zijn tijd ontzettend lekker. Maar wat drink je nou bij welk gerecht? Volgens mij geldt overkoepelend dat lekkere wijn lekker is bij alles en vieze wijn bij niets, maar er zijn wel wat basisregels wat wijn-spijscombinaties betreft. Als je uit eten gaat kun je dat natuurlijk overlaten aan de bediening, of zelfs aan een sommelier. In dit artikel lees je waar je op kunt letten als je wijn gaat inslaan voor een etentje.
Laat je adviseren
Natuurlijk kan ik hier wat basisregels geven, maar er zijn een heleboel mensen die álles weten van wijn. Geef je een etentje en wil je graag advies? Ga dan vooral naar een goede wijnwinkel, en laat je adviseren. Iemand in een wijnwinkel kan echt op gerechtniveau met je meedenken, dat kan online natuurlijk niet. Voel je niet bezwaard om aan te geven wat je wilt besteden aan de wijn, dat is voor iemand in een wijnwinkel alleen maar handig om te weten.

Ontdek de basissmaken van je wijn en je gerechten
Ieder gerecht heeft basissmaken: zout, zuur, bitter, zoet en umami (hartig). Die smaken zitten ook in wijn in meer of mindere mate. In witte wijn, mousserende (licht bruisende) wijn en rosé zitten de meeste zuren. Rode wijn heeft ook zuren, maar doordat er meer tannines in zitten heeft het ook wat meer bitter. Dessertwijn is echt zoet en bedoeld – de naam zegt het al – voor bij het nagerecht.
Daarmee kun je rekening houden bij het combineren van wijnen en gerechten. Leg ik hieronder uit.
Kies contrasterend of complimenterend
Wijnen kunnen contrasteren met gerechten of een gerecht juist complimenteren en aanvullen. Dat kan allebei heel goed werken! Een aantal voorbeelden van contrasterende combinaties zijn:
- Vet en bitter: een boterige risotto met een Sangiovese
- Vet en zuur: burrata met een Verdejo
- Pittig en zoet: noedels met sriracha met een Gerwürztraminer
- Zout en zoet: blauwe kaas met Ruby port
Je kunt ook kiezen voor wijn met smaken die het gerecht juist complimenteren en aanvullen. Denk hierbij aan:
- Stevig: gegrild rood vlees van de barbecue met een Malbec
- Vet-boterig: kip met boter uit de oven met een houtgerijpte Chardonnay
- Fris: Griekse salade met een Sauvignon blanc
- Zoet: chocolademousse met PX sherry

Denk aan de kooktechnieken
Niet alleen het ingrediënt bepaalt welke wijn er het beste mee samengaat. Ook de manier van bereiden en eventuele sauzen of andere extra elementen spelen daarbij een rol. Zo smaakt een gegrilde kipfilet bijvoorbeeld totaal anders dan een gepocheerd kippetje, en is het dus handig om daar rekening mee te houden bij het kiezen van een wijn. Heeft je gerecht een saus? Die kan een gerecht soms totaal transformeren. Kijk bij het kiezen van een wijn welk van de drie elementen (ingrediënt, bereidingswijze, saus) het meest bepalend is voor je gerecht, en stem daar de wijn op af.
Begin licht
Begin je diner met een lichte wijn en drink dan langzaam toe naar zwaardere soorten. Schenk bijvoorbeeld geen zware, houtgerijpte Chardonnay als aperitief als je daarna een lichte, frisse Grüner Veltliner hebt bedacht. Vaak gaat dit al een beetje vanzelf, omdat je over het algemeen begint met lichtere smaken en dan toewerkt naar zwaardere gerechten met stevige smaken.

Denk aan de balans
Zorg dat de wijn het gerecht niet overstemt, én andersom. Serveer bij bijvoorbeeld lichte smaken zoals gestoomde vis of kip geen zwaar houtgerijpte Chardonnay, omdat er dan niets overblijft van de delicate smaak van het gerecht. En andersom: schenk bij heel spicy eten geen wijn die te hoog in zuren is. Door de pittigheid van het eten blijft dan alleen het zuur uit de wijn overeind en gaan alle genuanceerde aroma’s verloren. Niet per se lekker.
Houd rekening met de gelaagdheid van een gerecht
Serveer je een gerecht met veel verschillende smaken bij elkaar? Dan doe je er goed aan om een ‘gelaagde’ wijn te kiezen. Een eenvoudige wijn valt namelijk helemaal in het niet bij een gerecht met complexe smaken en texturen (zoals een truffelrisotto met een gepocheerd ei).

Of hou het lekker bij één soort wijn
Het combineren van wijn en eten kan ontzettend leuk zijn en goed uitpakken, maar het hóeft allemaal niet hoor. Je kunt ook gewoon gaan voor een meer allround wijn die bij veel verschillende gerechten past. En het belangrijkste: een wijn die jij (en je gasten!) graag drinken. Hierover kunnen ze je in een wijnwinkel ook adviseren als de beste.
In dit artikel legde ik het een en ander uit over wijn-spijscombinaties. Maar ik ben benieuwd. Hoe pak jij dat aan tijdens een etentje? Bij iedere gang een ander gerecht of gewoon jouw favo wijn op tafel? Laat het me weten via @miljuschka!