Kookliefhebbers, zet je schrap! Deze week staat bol van de smaakvolle verrassingen. De temperatuur en het warme zonnetje is echt even verdwenen en dat betekent maar één ding: we moeten het zelf warm maken in huis! We gaan deze weer van de zonnige Italiaanse heuvels tot aan de rijke smaken van India en last but not least… een zoete Hollandse bakzondag! Elk gerecht is opnieuw een feestje op je bord. Dus: haal je boodschappenlijst erbij, scherp die messen en ga genieten van een week vol lekkere, makkelijke en verrassende gerechten. Hier gaan we!
Maandag – Italiaans stoofpotje met kip

De week begint meteen goed met een potje pure Italiaanse liefde. Denk aan: malse kip, geurige venkel en dat ziltige vleugje van kalamata-olijven. Dit stoofpotje is als een warme vakantie op je bord. De smaken zijn diep, warm en hartverwarmend, precies wat je nodig hebt op zo’n maandag waarop je weer even terug in het ritme moet komen. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook een echte tijdbespaarder. Terwijl het op je fornuis staat te pruttelen, kun jij een lekkere kop theedrinken. Of gewoon alvast dromen van je volgende Italië-trip!
Serveertip: Lekker met een knapperig stuk zuurdesembrood om in die goddelijke saus te dippen. En als je nog een beetje rode wijn hebt… Gewoon doen!
Dinsdag – Boerenkoolrisotto

Een dag na de Italiaanse charme gooien we het over een verrassend Hollandse boeg. Risotto, maar dan met een stoere, groene upgrade: boerenkool! En nee, dit is niet zomaar een boerenkoolgerecht. Deze risotto is romig, vol van smaak en zit boordevol vitamines. Perfect voor een dinsdag waarop je een goede energieboost kunt gebruiken. De bouillon trekt langzaam in de rijst en dat blijft toch magisch, he? Lekker roeren, een beetje proeven en voor je het weet staat er een gerecht op tafel waar iedereen blij van wordt. Top hem af met een handje Parmezaanse kaas en een beetje citroensap, deze combinatie maakt het helemaal af!
Woensdag – Romige kippensoep met kokosmelk en kurkuma

We zijn op de helft van de week! Midweek-magic noem ik het. Deze soep is niet zomaar een soep. Dit is een soep waar je echt gelukkig van wordt. Malse kip, romige kokosmelk en die prachtige gouden kleur van kurkuma… Een hap en je voelt je meteen herboren. Dit gerecht is als een warme deken voor je buik en je ziel, en nee, ik overdrijf niet! Het beste? Het is supersnel klaar, dus ideaal als je even een drukke dag hebt gehad. En die geur die door je huis trekt… Wow! Je buren komen waarschijnlijk aanbellen om te vragen wat je aan het maken bent.
Donderdag – Indiase vegan curry

Donderdag duiken we de Indiase keuken in met deze kruidige vegan curry. Gevuld met veel groenten, geurige kruiden en een fluweelzachte saus die je gewoon wilt opslurpen. Dit gerecht bewijst, maar weer dat plantaardig koken verre van saai is. Maak je geen zorgen, het is zoveel makkelijker dan je denkt. De geur van geroosterde specerijen brengt je direct naar een levendige Indiase markt. En die eerste hap? Wauw, een explosie van smaak. Nog een handige tip van mij: Maak een dubbele portie en vries de helft in. Zo heb je altijd een lekker maaltje achter de hand voor de drukke dagen. Serveer met naanbrood of basmatirijst en je bent good to go!
Vrijdag – Griekse gehaktballetjes met fetakaascrème en orzosalade

Vrijdagavond is voor gezelligheid en lekker lang tafelen. We gaan vieren dat het weekend weer is begonnen! Deze Griekse gehaktballetjes zijn sappig, kruidig en heerlijk met die romige fetacréme. En dan die orzosalade erbij… Fris en helemaal in balans met de rest van het gerecht. Dit is een recept dat gewoon schreeuwt om te delen met vrienden en familie. Zet een schaal op tafel, trek een fles witte wijn open en zet wat Griekse muziek op de achtergrond. Je bent even in de zonovergoten Griekse eilanden. Zonder dat je je huis hoeft te verlaten. Kijk hier voor het recept!
Zaterdag – Eenpans pasta pesto

Vandaag staat voor gemak en genieten. Deze eenpans pasta pesto is een absolute winnaar. Alles in één pan, minimale afwas en maximaal smaak! Wat wil je nog meer? De geur van basilicum, de romige saus en de heerlijke beet van de pasta maken dit een gerecht waar je iedereen blij mee maakt. Perfect als je een relaxed avondje hebt gepland of net even wat langer in de stad bent blijven hangen. Binnen een half uurtje zit je namelijk al aan tafel met dit gerecht. Probeer eens een extra handje pijnboompitten en wat verse rucola eroverheen. Simpel maar o zo lekker!
Zondag – Pepernotentaart

Ah, de grande finale: zondag! En wat hoort bij de sinterklaasperiode? Juist, pepernoten! Deze taart is een guilty pleasure die je moet proberen! Een knapperige bodem, romige vulling en die kruidige pepernoten… Dit is zo lekker dat je jezelf moet tegenhouden om niet meteen de hele taart op te eten. Perfect voor een luie zondagmiddag met een kop thee of warme choco. Echt een feestje om te maken, en om op te eten!
Zo, het zit er alweer op voor deze week. Een week vol gerechten waar je elke dag weer naar uit kunt kijken. Geniet, en belangrijker nog: vergeet niet af en toe even stil te staan bij hoe geweldig lekker je eigenlijk kunt koken. Tot volgende week!