Voor deze brownies met rum begon ik met het weken van de rozijnen in de rum. Daar blijft de smaak van de rum goed in hangen dus het zorgt voor een extra stevige “afdronk”. Overigens valt de alcoholsmaak in de brownies echt reuze mee. Ik zou het niet aan kinderen serveren maar je valt ook niet meteen achterover van de alcohol. Het zorgt net voor wat extra’s in de brownies!
Brownies met ballen
Deze brownies zijn niet voor watjes. Ze zijn intens, zwoel en smeuïg met een diepe chocoladesmaak waar je u tegen zegt. Van die brownies waarbij je na één hap meteen denkt: oké, nog eentje dan. De buitenkant is lekker chewy, de binnenkant bijna lava-achtig smeuïg… en dan die subtiele kick van rum. Dit is geen toetje, dit is een ervaring. Perfect voor vaders die houden van een beetje power op hun bord.
De rum maakt het ruig
Rum in je brownies? Hell yes. Dat geeft die chocolade ineens een warme, volle smaak die blijft hangen. Niet overheersend, maar net dat vleugje oompf dat het verschil maakt tussen een gewone brownie en een wow-wat-zit-hierin-brownie. Je hoeft er trouwens niet voor te drinken om ’m te waarderen, de rum maakt ‘m volwassen, stijlvol en een tikkie ondeugend. Precies wat een Vaderdag-traktatie mag zijn.

Brownies met rum
Ingrediënten
- 180 gr pure chocola
- 140 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
- 200 gr poedersuiker
- 2 eieren
- 2 el donkere rum + 1 el extra om te weken
- 60 gr bloem
- ½ tl zout
- 100 gr chocoladedruppels of gehakte chocola
- 50 gr rozijnen geweekt in rum
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier.
- Doe de 180 gr chocola in stukjes in een vuurvaste kom. Laat de chocola au bain-marie smelten en zet apart om af te koelen.
- Week de rozijnen in 1 eetlepel rum voor 5 minuten. Roer het een beetje om. De rozijnen hoeven niet onder de rum te staan.
- In de kom doe je de boter en poedersuiker bij elkaar. Klop voorzichtig met een handmixer of keukenmachine (eerst laag daarna hoog) tot licht en romig.
- Voeg de eieren een voor een toe, vervolgens de 2 eetlepels rum.
- Voeg de gesmolten chocola toe en klop tot gemengd. Voeg nu de bloem toe en meng dit goed.
- Als laatste voeg je de chocoladedruppels (of gehakte chocola) en de rozijnen toe (met de leftover rum) en dit roer je met een spatel door het beslag.
- Giet over in de klaarstaande bakvorm en bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot de bovenkant stevig aanvoelt.
- Een houten prikker mag nog wel wat beslag aan zich hebben maar niet kletsnat zijn.
- Laat volledig afkoelen voor je het aansnijdt. De brownies worden steviger bij het afkoelen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.