Ultieme Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon is een klassiek Frans gerecht dat afkomstig is uit de regio Bourgondiƫ in Frankrijk. Het gerecht is oorspronkelijk ontstaan uit noodzaak, toen lokale koks zich afvroegen hoe ze het taaie en minder gewaardeerde vlees van oude koeien konden verwerken tot een smakelijke maaltijd. Dus kwamen ze met het briljante idee om het vlees te marineren in rode wijn.
Het rundvlees wordt langzaam gestoofd in een bad van rode wijn – mag ik daar ook in? – en bouillon, samen met wat spekjes, wortels, uien en champignons. En dan, als je denkt dat het niet beter kan, wordt er ook nog wat tijm en laurierblaadjes aan toegevoegd. Ik bedoel, hoeveel smaak wil je hebben?!
Het resultaat is een gerecht dat zo rijk en vol smaak is, dat het bijna een religieuze ervaring is. Het vlees is zo zacht dat het gewoon uit elkaar valt, de groenten zijn heerlijk zacht en de saus is zo rijk en romig dat je erin wilt zwemmen..
Boursin aardappelpuree
Traditioneel wordt dit gerecht geserveerd met gekookte aardappelen. Persoonlijk vind ik dit een beetje saai en zou ik altijd eerder kiezen voor een lekkere goudgele portie Franse frietjes, vers brood of nog beter, mijn aardappelpuree met Boursin. Hoewel deze ultieme boeuf Bourguignon absoluut geen enkele toevoeging meer nodig heeft, durf ik toch wel te zeggen dat deze “verrijkte” aardappelpuree net dat laatste beetje je ne sais quoi is, waarvan je eerder niet wist dat je het miste.
uit de slowcooker
Wist je al dat je dit gerecht ook heel goed in een slowcooker kunt maken? Een slowcooker zorgt voor nog meer smaak en het beste van alles: je hebt bijna geen omkijken naar je gerecht.
Zo maak je deze ultieme Boeuf Bourguignon in de slowcooker: bak het vlees eerst rondom bruin in een koekenpan en leg het daarna in de slowcooker. Bak de groenten en spekblokjes in de koekenpan en blus deze af met de rode wijn. Schep dan alles in de slowcooker – Ja, ook die aangebakken stukjes vlees en ui, deze geven juist extra veel smaak aan het gerecht. Voeg hierna 250 ml bouillon toe, doe het deksel op de pan, zet op stand slow en stoof in ongeveer 8 uur (langer kan ook) gaar!
Wil je alles weten over de slowcooker en wat je hier nog meer mee kunt? Dat lees je in dit artikel.

Ultieme Boeuf Bourguignon
Ingrediƫnten
Voor de Boeuf Bourgignon
- 6-8 sjalotjes
- 1 winterpeen ca. 130 g
- 3 stengels bleekselderij
- 400 g kastanjechampignons
- 700-800 g runderriblappen
- 30 g roomboter
- 2-4 el olijfolie
- 200 g spekblokjes
- 150 ml rode wijn liefst een Bourgognewijn
- 500 ml rundvleesbouillon
- 8 g tijm
- 3 laurierblaadjes
- Peper en zout
Voor de aardappelpuree
- 800 g kruimige aardappels
- 225 g Boursin
- 3 el melk of slagroom
Bereidingswijze:
- Haal de schil van de sjalotjes. Maak de wortel schoon en snijd in plakjes. Maak de bleekselderij schoon en snijd in dunne ringen. Maak de champignons schoon en halveer grote in tweeƫn. Snijd de runderriblappen in stukken van ca. 2 centimeter. Bestrooi royaal met peper en zout.
- Smelt een klontje boter in een stoofpan, voeg een scheutje olijfolie toe en bak de stukken vlees in een enkele laag rondom bruin. Haal uit de pan.
- Voeg eventueel nog wat olijfolie toe en bak de bleekselderij, wortel, champignons en sjalotjes in 3 tot 4 minuten rondom bruin. Voeg de spekblokjes toe en bak nog 3 tot 4 minuten mee.
- Doe het vlees terug in de pan en blus af met de rode wijn. Schenk de bouillon erbij en steek de tijm en laurier ertussen. Breng zachtjes terug aan de kook, zet op laag vuur en stoof 2,5 tot 3 uur, tot het vlees helemaal zacht en gaar is.
- Maak ondertussen de aardappelpuree. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke, grove stukken. Doe ze in pan met genoeg water tot ze net onderstaan. Voeg wat zout toe, breng aan de kook en kook ze in 15 minuten gaar. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de Boursin en een paar eetlepels melk of slagroom.
- Serveer de Boef Bourgignon met de aardappelpuree.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.