Uiensoep met een twist

Ben jij klaar om jouw culinaire talenten te laten shinen? Laten we aan de slag gaan! 

Misopasta 

Laten we het even hebben over misopasta. Het is een ingrediënt waar je misschien niet dagelijks mee kookt, maar dat je na vandaag nooit meer wilt missen. Dit Japanse smaakbommetje is pure magie in een potje. Geloof me, als je het eenmaal probeert, wil je het overal in doen. 

Misopasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en heeft een rijke, hartige smaak die bekend staat als umami. Ja, dat is die vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter. Het is het geheim achter dat ‘mmmmm’-gevoel dat je krijgt bij een goede maaltijd. Umami geeft gerechten diepte, alsof ze een warm dekentje krijgen. Denk aan een stoofpot die uren heeft staan pruttelen… dat soort vibes. Maar het mooie van miso is dat je die diepte in één schep toevoegt. 

Je vindt misopasta tegenwoordig in bijna elke supermarkt, maar ga eens op ontdekkingstocht bij een Aziatische toko. Daar hebben ze vaak meer varianten én kun je advies krijgen over welke miso perfect is voor jouw gerechten. 

Dus hup, haal die pot in huis en ga experimenteren. Met miso voeg je een vleugje Japanse finesse toe aan je gerechten, en geloof me, je gaat er helemaal verliefd op worden! Ben ik ook.

Waarom rijst?  

Misschien denk je: “Rijst in uiensoep? Serieus?” Ja, serieus! Rijst geeft de soep niet alleen body, maar het maakt hem ook lekker voedzaam. Perfect voor die dagen waarop je het liefst de hele dag in je comfy pants blijft rondlopen. Het mooie is dat basmati rijst, met zijn lichte, nootachtige smaak, de perfecte match is voor de rijke, zoete uien. Samen vormen ze een droomduo waar je nog lang over na zult praten.  

Uiensoep, maar dan nét anders!  

Uiensoep is natuurlijk wereldberoemd in z’n Franse variant, met die dikke laag kaas bovenop. Maar deze versie met rijst en Aziatische smaakmakers (hallo miso en gember!) brengt iets compleet nieuws naar de tafel. Het heeft die diepe, hartige smaken die je van uiensoep verwacht, maar dan met een frisse twist van limoen en een subtiele touch van gember. Het voelt vertrouwd en verrassend tegelijk. Probeer het zelf eens!  

Veel kookplezier!  

Food uiensoep
Totale tijd2 uur 5 minuten

Uiensoep met een twist

Hartverwarmende soep!
2 van 1 stem
Pin recept Printen

Benodigdheden

  • 1 diepe rechthoekige ovenschaal (ca. 30 x 20 cm)
  • Aluminiumfolie
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Ingrediënten

4 personen
  • 10 stuks gele uien
  • 5 cm gember
  • 4 el misopasta
  • 40 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 2 blokjes groentebouillon voor 1 liter groentebouillon
  • 1 l kokendheet water
  • 200 gr basmati rijst
  • 1 stuk limoen
  • 1 stokbrood
  • 2 el olijfolie
  • 40 gr Gruyère

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht 160 °C).  
  • Pel de uien en snijd ze doormidden. Rasp de gember. Doe de miso, roomboter en gember in de ovenschaal.  
  • Los de bouillonblokjes op in het kokendhete water. Schenk een scheutje bouillon in de ovenschaal en roer de boter en miso los met een garde. Schenk de rest van de bouillon erbij. Verdeel de uien over de ovenschaal, voeg de rijst toe en dek af met aluminiumfolie. Bak 1 uur en 10 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven, verwijder het aluminiumfolie, schep alles om en bak nog 10 minuten in de oven.  
  • Snijd ondertussen het brood in stukken van ca. 2 cm en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Schep om en bak 15 minuten in de oven totdat het goudbruin en knapperig is. Schep halverwege om.  
  • Rasp de Gruyère over de croutons en bak nog eens 5 minuten, totdat de kaas gesmolten en lichtbruin gekleurd is. Haal de croutons uit de oven. 
  • Doe de inhoud van de ovenschaal in een grote soeppan en voeg 500 ml water toe. Blend dit met een staafmixer totdat er een gladde massa ontstaat. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil boven de pan en pers de vrucht erboven uit.  
  • Schenk de soep in kommen en maak af met de croutons. 
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.